logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Generalen för Rättviks marknad slutar: "Nu ska jag dit och köpa strumpor och korv"

Magnus Wikman (till vänster) har gjort sin sista dag på marknaden. Istället har Stina Lovén Adeström (mitten) tagit över jobbet som marknadsgeneral. Den som ordnar med vaktstyrkorna är Gert från Falun (till höger).

Stafettpinnen är överlämnad. Stina Lovén Adeström, som arbetat med Magnus i fyra år, har tagit över titeln och den "tunga" posten som general med allt vad det innebär.

Den 5 mars jobbade Magnus, som bor i Grycksbo, sin sista dag för Rättviks marknad - nästan på dagen två månader innan vårmarknaden drar igång 3 till 5 maj.

Hur fick du jobbet som marknadsgeneral för en av landets största marknader?

– Jag och en kompis ordnade en samlarmässa i Rättviksparken hösten 2002, och samtidigt skulle dåvarande marknadsgeneral, Anna-Lena Hållmats Bergvik, sluta. Så jag blev tillfrågad och tackade ja direkt. Min första marknad var våren 2003. Men någon egentlig erfarenhet hade jag inte, jag kom då från Strålins Tryckeri i Grycksbo.

En samlarmässa 2002 var upprinnelsen till Magnus jobb på Rättvik marknad. Och han är fortfarande en samlare - på allt möjligt.

Varför slutar du?

– Det kändes som om jag var klar nu, 15 år är ganska lång tid.

Särskilda minnen?

– Oj, det är svårt att peka ut något särskilt. Varje marknad är som en ny. Det finns fortfarande knallar som inte vet var Rättvik ligger.

Vad har varit roligast?

– Arbetet, som pågår i många månader, inför marknaderna! Man har sådan förväntan, och det är en härlig känsla. Sen blåser ju själva marknaden över på tre dygn. Det har också varit väldigt positivt med samarbetspartners på alla nivåer; till exempel köpmännen, kommunen och inte minst föreningarna.

Planeringstiden för vår- respektive höstmarknad ligger på fem månader vardera. Magnus Wikman har varit anställd i 15 år av Rättvik Boda Sockensamfällighetsförening - som äger marknaden sedan 1923.

Har du något nytt jobb nu?

– Ja, jag var arbetslös en dag! Nu har jag en administrativ tjänst på Meca Bjursås Bilservice AB och Meca Falu Bilservice AB. Jag har ju bara varit här ett par, tre veckor, men trivs jättebra.

Du har ju pendlat från Grycksbo i 15 år, har du varit i Rättvik sedan du slutade?

– Nja (skratt). Men jag ska smyga dit i maj på vårmarknaden och köpa det jag alltid handlar - strumpor och korv.

Vad skickar du med till Rättvik?

– Att det är otroligt viktigt att marknaden fortsätter fungera. Rättvik har ett 30-tal föreningar som hjälper till med allt möjligt, och sammantaget drar de in över en miljon per år, så det är klart att den är viktig. Och om Rättviks marknad inte är en riksangelägenhet så är den åtminstone en regional angelägenhet. Och jag tror den kommer fortsätta att frodas.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO