logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hägglund: Mod slog feghet – Grönborg orkade inte med de tuffa besluten

Finland vann rättvist därför att Jukka Jalonen körde över Rikard Grönborg i coachmatchen, skriver sportens och Hockeypuls krönikör Per Hägglund.
Finland vann rättvist därför att Jukka Jalonen körde över Rikard Grönborg i coachmatchen, skriver sportens och Hockeypuls krönikör Per Hägglund.

Sällan eller aldrig har Tre Kronor, ett landslag med enbart spelare från NHL och KHL, varit så favorittippat mot ett i princip hemvävt Finland med 18 VM-debutanter.

Det här blev en VM-kvartsfinal där Tre Kronor bortsett från matchinledningen satt i förarsätet. Man hade 3–1 och 4–3 men ändå kändes det som om det bara var en tidsfråga innan Finland skulle ifatt och förbi.

Tre Kronor fick hela tiden matchen, eller rättare sagt resultatet, dit man ville, men fegade ur, blev passiva och fastnade djupt nere hos Henrik Lundqvist när Finland hela tiden kände vittring.

Henrik Lundqvist gör ingen bra VM-turnering, han har inte en bra match mot Finland, men att skylla på "Henke" är att göra det för enkelt för sig. Visst, Henke skulle ha tagit ett par puckar i kvartsfinalen, men han hade ingen hjälp heller.

Tre Kronor, det annars så skickliga Tre Kronor på att spela på ledning och försvara sig, hade nu ett försvarsspel som fick en hönsgård ut att se ut som ett under av ordning och reda i jämförelse.

Tre Kronor kom till spel med ett stjärnspäckat svenskt landslag, man ställde upp med ett 22 spelare som alla har stora roller i sina stora, etablerade klubblag och det var kanske problemet. Lite för många stjärnor, lite för få som var beredda att göra städjobbet.

Rikard Grönborg fick aldrig ihop det, kemi saknades i många enheter, och den här på pappret vassa Ferrarin gick aldrig på alla cylindrar, den hackade och det såg vi redan mot Tjeckien, sedan mot Lettland och framförallt mot Ryssland. Mot Finland stannade den i depån – för gott.

Och med så här många stjärnor kändes det som om om Rikard Grönborg fegade ur, det blev för tufft att ta svåra beslut, coachningen blev för mesig. William Nylander borde ha fått spela mer, Mattias Ekholm borde ha bänkats redan efter Ryssland-matchen.

Nu är VM över för Tre Kronor, och hade det inte tagit slut sent på torsdagskvällen så hade det varit över mot Ryssland på lördag.

Detta stjärnspäckade Tre Kronor var inte guldmaterial – den här gången.

Themes
ICO