logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hård kritik mot överförmyndaren: ”En mardröm”

”En mardröm för huvudmän och anhöriga”. Efter HD:s och Sydsvenskans granskning av Sveriges mest anlitade gode man riktar flera intresseföreningar hård kritik mot överförmyndaren i Malmö.
– En jättestor skandal, säger Cecilia Blanck, verksamhetschef på föreningen JAG.

Föreningen JAG företräder människor med funktionsnedsättningar. Verksamhetschefen Cecilia Blanck säger att det är uppenbart att tillsynen inte verkar fungera.

– Här finns personer som verkligen kommit i kläm, det behövs både upprättelse och andra konsekvenser. Alla inblandade måste rannsaka sig själva och se vad de kunde gjort annorlunda, för så här ska det inte behöva bli, säger Cecilia Blanck.

HD:s och Sydsvenskans granskning visade i helgen hur Sveriges mest anlitade gode man under flera år spridit falska anklagelser om huvudmän och deras anhöriga. Uppgifter som överförmyndaren inte kontrollerade utan istället skickade vidare som sanning både till nämnden och tingsrätten. Ingen lyssnade inte på familjerna som hade blivit utmålade som farliga människor som hotade, sköt och ljög.

– Det känns som att det är många som inte gjort sitt jobb ordentligt, säger hon.

– Länsstyrelsen har tillsyn över överförmyndaren. Man borde granska alla nivåer av det här och se var det faktiskt har gått fel och lära sig något av det.

Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG, och Cecilia Blanck, verksamhetschef.Bild: Privat

Överförmyndaren i Malmö har samtidigt haft svårt att rekrytera gode män och förvaltare. Trots att maxgränsen satts till 30 uppdrag har de gett Sveriges mest anlitade gode man, Göran Magnusson, många fler. Han har byggt sin karriär på att ha de svåraste uppdragen och har i Skåne haft 65 uppdrag samtidigt.

– Kommunen verkar ha en princip som man inte följer. Jag har svårt att se att man kan ha fler än tre sådana uppdrag om man ska sörja för en person som inte har ett språk. Det kräver att man träffas så att man lär sig tolka viljan, säger Cecilia Blanck.

Malmö anhörigförening har i flera år försökt att påtala bristerna i systemet med gode män. De har bland annat ordnat möten med temat och bjudit in överförmyndaren och justitieminister Morgan Johansson (S).

Men trots löften om skärpta regler upplever föreningen att problemen kvarstår.

– Vi är djupt tacksamma för att den här artikelserien belyser de svaga i samhället. Kvalitetsgranskningen har havererat. Det måste bli en bättre uppföljning och kontroll, säger ordföranden Eva Wiman.

Lagen ändrades 2015 för att tillsynen över gode män skulle bli bättre. Men HD:s och Sydsvenskans granskning visar tydligt att det inte har räckt, säger hon.

– Det verkar vara helt okej att lura svaga människor i samhället som behöver stöd. Man splittrar familjer och man gör det bakom tingsrättens stämpel. Det är hemskt att det får vara så här.

Även Lotta Lagerholm på autismförbundet i Skåne menar att ansvaret ligger på tillsynsmyndigheten.

– Överförmyndaren måste ta ett större ansvar som granskare. När man läser det här blir man helt förtvivlad. Det kan hända en själv.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO