logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hel förskola måste testas på USÖ efter larm om bakterie: ”Spridningen måste stoppas”

Alla barn på Brolyckans förskola skickas hem i väntan på besked om de bär på en antibiotikaresistent bakterie som hittats hos ett av barnen. Foto: Fredrik Sandberg
Alla barn på Brolyckans förskola skickas hem i väntan på besked om de bär på en antibiotikaresistent bakterie som hittats hos ett av barnen. Foto: Fredrik Sandberg

–  Och föräldrarna tar det bra. Vi har haft ett föräldramöte för alla föräldrar, där representanter från smittskyddskliniken var med och förklarade, säger Anna Glader, förskolechef på Brolyckans förskola några timmar innan de första barnen ska vidare till barnkliniken på USÖ för att lämna prover.

Det var av en slump som man upptäckte att ett av förskolans barn bar på en särskild sort av bakterien pneumokocker. Det är en vanlig sorts luftvägsbakterie som många barn bär på utan att bli sjuka alls – men som också kan orsaka både lunginflammation, öroninflammation och bihålebesvär.

Det speciella den här gången var att det var en variant som utvecklat resistens mot penicillin.

– I Sverige kan man i de flesta fall fortfarande behandla luftvägsbakterier som pneumokocker med vanligt penicillin, och det är därför viktigt att mer motståndskraftiga bakterier inte sprids och får fäste i en barngrupp.

– Därför finns det väldigt tydliga rutiner för hur man gör när sånt här inträffar, säger Gunlög Rasmussen.

Och de rutinerna innebär just de åtgärder som nu sätts in mot barnen på den drabbade förskolan: alla barn får ta näsprov för att se om de också har den lilla, motståndskraftiga bakterien – och de som har det får vara hemma tills den är borta igen.

– I vanliga fall tar det några veckor, säger Gunlög Rasmussen.

För det vanligaste är att bakterien inte gör något särskilt väsen av sig, utan läker ut och försvinner av sig själv.

– Och vid de tillfällen man blir sjuk blir inte sjukdomsbilden allvarligare än av en annan pneumokock– och då finns det annan behandling än vanligt penicillin att ta till, säger Gunlög Rasmussen.

Themes
ICO