logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hem till gården för Stig Blomqvist – kör rally där han festade som ung i Stora Mellösa: "Det är rekord, ska bli skoj att åka hemma"

Stig Blomqvist på en grusväg vid en sommaräng hemma vid barndomshemmet i Ekeby i Stora Mellösa.

Mer närkingskt än så blir det knappast.

Det var hit Stig flyttade som tolvåring efter att familjen bott på öster i Örebro, i hörnet av Hagmarksgatan-Sockengatan, fram till 1958. Pappa Lennart gick bort 2000 och mamma Ingrid två år senare och eftersom Stig inte har några syskon ärvde han föräldrahemmet på egen hand. Efter föräldrarnas död flyttade han hem efter att ha bott 19 år i England.

– Det brukar ju bli så att man kommer tillbaka till "brottsplatsen", konstaterar han.

Stig Blomqvist hemma på mammas gata. Eller snarare grusväg. Här, vid infarten till Rynninge hages festplats utanför Stora Mellösa, tävlar Stig i Midnattssolsrallyt den 13 juli.

En lång grusväg leder oss fram till gården och det går inte att låta bli att fråga Stig hur många gånger han tryckt gasen i botten på grusvägen.

– Nu har vägen blivit så dålig. Förut var de små backarna mycket högre så man kunde flyga lite. Det var lite roligare, säger han.

Stig skrockar gott och berättar på sin knarriga närkingska om hur han ofta varit en het potatis för byns vägsamfällighet.

– Vår grusväg in hit grusade de aldrig för vägsamfällighetens bas sa att "det kör bara den där jävla Blomqvist bort". Sen var det en kvinna som ringde och klagade över att de aldrig sandade på vintern. Då svarade han att "kan den där jävla Blomqvist vara kvar på vägen kan du också vara det."

– Så det är åt bägge håll, säger Stig och skrattar riktigt hjärtligt.

Stig alldeles utanför husknuten. På frågan hur han fördriver tiden som pensionär svarar han: – Det är inte så mycket. Jag hjälper till ibland lite när folk behöver hjälp. Jag har en kompis i Göteborg, Hans-Åke Söderqvist, som håller på med lite allt möjligt inom industrin, bland annat ångturbiner. Jag är med och skruvar och kör grejer.

På gården lever Stig med sambon Åsa Ahlgren och när NA hälsar på är även yngsta sonen Paul, 23, på besök från Nya Zeeland.

Hela tomten är på 13 000 kvadratmeter men trots att det finns gott om plats går det inte att skymta några gamla tävlingsbilar. En riktig iakttagelse visar det sig.

– Vem trodde att en gammal V4:a skulle bli värd 200 000 kronor? utbrister Stig och berättar att han köpte sina bilar för 5 500 kronor med tävlingsrabatt när det begav sig.

Stig med yngste sonen Paul som rest ända från Auckland på Nya Zeeland, där han normalt bor, för att hälsa på sin pappa och för att tävla i den skandinaviska racingserien Porsche Carrera Cup.

Stig reser sig från uteplatsen alldeles vid den röda husknuten och tar oss med till en grusväg cirka 500 meter bort. Det är här han ska köra under KAK Midnattssolsrallyts sista dag, på morgonen den 13 juli. Tävlingen som i år är en hyllning till världsmästaren från 1984.

Stig ställer sig vid infarten till festplatsen Rynninge hage. Lite längre bort skymtar en dansbana. Under ungdomstiden höll festplatsen öppet fem-sex gånger på sommaren.

– Det var en jäkla snurr här då, säger han.

Var det här du hade din första fylla?

– Ja, kanske...men det var inte så mycket sånt. Man hade inte tid. Fan, man bommade mycket av det där, säger han och konstaterar att det redan på den tiden var bilåkandet som gällde för hel slanten.

Här kommer det att gå undan den 13 juli. Bilarna kommer från Börsholmshållet och svänger vänster i korsningen mot Östra Rynninge. Bara 500 meter från Stig Blomqvists hem.

Rallysträckan hemma hos Stig startar i Knarsta och är cirka sju kilometer lång. Bilarna kommer från Börsholmshållet och svänger mot Östra Rynninge, bara några kilometer från Hjälmaren. Hur många gånger Stig kört på grusvägen kan han inte ens själv räkna ut.

– Jag började redan med cykel och sen var det moped, säger han.

Det står 50 på skyltarna men när "Mäster" kommer farande i juli lär det gå betydligt snabbare än så.

– Nedåt går det nog närmare 200, säger han.

Har du tävlat så nära hemmet någon gång?

– Nej, det är rekord. Det är rätt skoj faktiskt, det är det ju.

Stig ärvde föräldrahemmet i Ekeby i Stora Mellösa efter sina föräldrar. En gång i tiden var det växthus där och det var också pappa Lennarts första jobb. - När det sen blev till salu tyckte han att det var kul att ta över stället, säger Stig.

Stig totalvann Midnattssolsrallyt för tio år sedan, 2009, men tror inte att han kan upprepa den bedriften.

– Bilen har nog potential för att vinna, men frågan är om en annan räcker till riktigt. Man chansar inte lika mycket som förr, säger Stig som ska ratta en Porsche 911 från 1975.

Stig fyller 73 i slutet av juli men tycks aldrig bli för gammal för att tävla i rally.

– Det blir man väl nån gång, men än så länge känner jag mig skapligt pigg i alla fall, säger han.

Sluter du karriären hemma vid gården?

– Lite så är det ju.

Men slutvinjetten på den långa och framgångsrika karriären, som bland annat innefattar sju segrar i Svenska rallyt, blir det sannolikt inte.

– Midnattssolsrallyt kommer väl att köras i Örebro åtminstone ett år till så man får försöka kämpa på ett tag till.

Stig har vunnit Midnattssolsrallyt en gång, 2009.

Årets rally förväntas locka omkring 100 000-150 000 besökare. De allra flesta kommer för att se Stig – och till och med vägsamfälligheten tycks hålla tummarna för den där Blomqvist.

– De har haft möte på vägsamfälligheten och alla tycker att det ska bli kul att rallyt körs här.

Så det är bara att trycka gasen i botten så att gruset sprutar.

Stig Blomqvist och kartläsaren Björn Cederberg firar efter segern i Svenska rallyt 1984. Samma år som Stig körde hem VM-titeln i sin Audi. Stig vann Svenska rallyt hela sju gånger. Arkivbild: Stig Nyström
Stig Blomqvist och kartläsaren Björn Cederberg firar efter segern i Svenska rallyt 1984. Samma år som Stig körde hem VM-titeln i sin Audi. Stig vann Svenska rallyt hela sju gånger. Arkivbild: Stig Nyström

Fakta/Stig Blomqvist

Född: 29 juli 1946 i Örebro.

Familj: Sambo med Åsa Ahlgren samt sönerna Tom, 25, och Paul, 23.

Bor: I Ekeby, Stora Mellösa.

Antal VM-guld: Ett (1984).

Antal VM-rallyn: 122. Debut i Svenska rallyt 1973, avslutade med Svenska rallyt 2006.

Antal VM-segrar: Elva varav sju segrar i Svenska rallyt.

Pallplatser: 33.

Totalt antal VM-poäng: 573.

Stall: Saab, Talbot, Audi, Ford, Peugeot, Volkswagen, Nissan, Skoda.

Övrigt: Svensk mästare i rally nio gånger, sex SM-guld i backe, ett SM-guld vardera i rallycross och standardbilsracing, två segrar i Race of Champions.

Stig har levt ett väldigt roligt och annorlunda liv. – Ja, det måste jag säga. Det är inget man ångrar om man säger så. VM-guldet är väl det största men det var häftigt när jag vann RAC-rallyt (brittiska rallyt) första gången med Saab 1971, säger han.

Fakta/KAK Midnattssolsrallyt i Örebro

Vad: Rally för klassiska bilar där klassindelning görs efter årsmodeller och cylindervolymer.

Avgörs: 10–13 juli med Örebro som centralort. Tävlingen inleds med den mest spektakulära sträckan i rallyts historia, med start vid Gustavsviks golfbana och avslutas uppför Sörbybacken.

Dagsetapper:

Etapp 1: SS1 10 juli i Örebro (första bil startar 18.00) och sedan 11 juli norrut: Lindesberg – Nora – Kopparberg - Hällefors.

Etapp 2: 12 juli söderut: Röfors – Askersund - Odensbacken.

Etapp 3: 13 juli österut: Stora Mellösa – Vingåker – Arboga - Kägleborg. Första bil i mål ca 15.00.

Samlingsplats: Vid Truckstop i Örebro kommer den 55 000 kvadratmeter stora serviceplatsen för rallyt att vara. Där skapas även ett eventområde för hela familjen, istället för öppna förskolan blir det ”öppna körskolan” med trampbilar och elbilar.

Deltagare: 200 förare från fem världsdelar, Afrika, Australien, Nordamerika, Sydamerika och Europa, är föranmälda. Stig Blomqvist är det mest kända namnet men i startfältet finns även en del snabba finländare och meriterade britter, bland dem 75-årige Jimmy McRae från Skottland, pappa till förolyckade världsmästaren Colin McRae.

Stig Blomqvist sluter karriären hemma där allt började, i Stora Mellösa.
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO