logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hembygdsföreningen säger nej –tycker vattentornstankar är tokiga

Även 2007 var det på förslag att sälja vattentornet och bygga bostäder. Arkivbild: Göran Kempe.

”Ett runt och tegelrött vattentorn stack morskt upp huvudet ovanför hustaken”.

Detta intryck skulle bli förstört med hisschakt och en mängd nya fönster. Båda sakerna nödvändiga om det ska byggas lägenheter. Hembygdsföreningen använder ordet vandalisering för bostadsplanerna i tornet.

Enligt nuvarande detaljplan är vattentornet Q-märkt. ”Detta nämns överhuvudtaget inte i planbeskrivningen till det nu aktuella planförslaget”, skriver Noraskogs hembygdsförening.

Det är Anders Håberger som skrivit ett förslag till yttrande till den samrådsremiss som Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen jobbat fram för kvarteret Rosen. Uppdraget är beställt av Nora kommun och huvudsyftet att anta en ny detaljplan är att kunna bygga vård- och omsorgsboende i anslutning till vårdcentralen. Hembygdsföreningens svar antogs av föreningens styrelse den 23 maj.

I sammanhanget med ny detaljplan finns ett beslut att sälja vattentornet och göra det möjligt att inreda fem små lägenheter i det. Det fanns två bostäder i tornet en gång i tiden.

Läs även: Vattentornet kommer att säljas: här är syskonen som bodde där på 1950-talet.

Vård- och omsorgsboendena är hembygdsföreningen positiv till, men med vattentornet gäller motsatsen. Vattentornet byggdes 1899 och symboliserar en viktig fas i Noras utveckling till en modern stad påpekar föreningen. Järnvägsstationen, kraftverket vid Hagby samt elverket och industribyggnaderna på bryggeriområdet byggdes ungefär samtidigt.

För cirka 30 år sedan fanns ett liknande förslag runt vattentornet. Då var Anders Håberger stadsarkitekt och bostadsidéerna stannade utan något större oväsen redan på tjänstemannastadiet. Då fanns det även ekonomiska aspekter som visade att det inte var ekonomiskt vettigt att inreda det förhållandevis lilla vattentornet i Nora. År 2007 var det dags igen, men inte heller vid detta tillfälle bar bostadsidéerna vidare.

Nora vattentorn invigdes hösten 1899. ur Åke Mossbergs samlingar.
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO