logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hög brandrisk i en halv månad – då kan regnet komma: ”Mycket torrare än normalt”

På flera platser i södra Sverige har det utförts eldningsförbud. I länet är brandrisken inte riktigt lika hög, men sedan den 10 april har SMHI flaggat för hög brandrisk i vårt område.

SMHI:s kartor visar att brandrisken är fortsatt hög i länet under de kommande dagarna – framförallt under onsdagen.

– Det blir riktigt soligt. Även om det blir lite moln så förändrar det inte brandrisken, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Det kan komma regn till helgen.

– Men det är fortsatt osäkert hur långt upp över södra Sverige regnet når. Tendenserna är att det framåt nästa vecka kan komma in lite kallare luft och en del nederbörd, säger Mikael Sjöstrand.

När regnade det senast i länet?

– Det kom egentligen ingen nederbörd i april. Om det kom något lätt var det i början av april, och väldigt små mängder.

Är det torrare än normalt?

– Absolut, mycket torrare än normalt, just för att det inte kommit någon nederbörd i april.

I övrigt ser vädret fram till helgen ut att bjuda på temperaturer från 15 grader och upp till 21 grader på fredag.

Totalt har antalet larm om skogs- och gräsbränder ökat med 92 procent hittills i april jämfört med samma månad förra året, uppger SOS Alarm för Sveriges Radio.

"Det kommer från hela landet men SMHI:s varningar för risk för brand är just nu från Skåne till Gävleborgs län",  säger Sarah Hummerdal som är pressansvarig på SOS till kanalen.

På tisdagen utfärdades högsta beredskapsläge i Göteborg och Växjö. Det beslutet togs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och det är risk för bränder i skog och mark från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Det kommer vara fortsatt hög brandrisk i länet, enligt SMHI:s prognos. Genrebild: TT. Bilden är ett montage.
Det kommer vara fortsatt hög brandrisk i länet, enligt SMHI:s prognos. Genrebild: TT. Bilden är ett montage.

Themes
ICO