logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Hon bytte livet i hårdrocksbandet på scener världen över – mot botanisk hudvård i Hällefors: ”En gång kokade jag salvor, fortfarande iklädd nitbälte och smink”

 – Jag känner mig lite som en mångsysslare från medeltiden, när man var sin egen läkare och botaniker. Dessutom håller jag föreläsningar, undervisar, sköter marknadsföring, layoutar mina trycksaker och sköter min egen bokföring, säger hon.

Allt detta i det egna företaget Rackarungens.

– Intresset föddes när jag utbildade mig till hudvårdsterapeut. Jag hade inte haft något vidare intresse för naturen tidigare, men då slog det mig att naturen alltid har varit människans skafferi och apotek. Jag började också läsa innehållsförteckningarna på hudvårdsprodukter mer noggrant. Sedan började jag använda ekologiska produkter, men jag var inte nöjd med de som fanns att köpa. Då började jag göra egna. Först var det bara till mig själv, jag hade ingen tanke på att starta ett företag eller ta fram en egen hudvårdsserie.

Men intresset för botaniska produkter för hudvård var större än hon hade väntat sig.

Emma Kronborg med några av sina egentillverkade hudvårdsprodukter. Hon köper in råvaror som hon tillreder, förpackar och etiketterar själv.

– Det är en konsumentgrupp som blir allt större. Man vill helt enkelt ha koll på vad man smörjer in huden med. Medvetenheten vaknar hos många när de skaffar barn, då börjar man läsa innehållsdeklarationerna, säger Emma Kronborg.

2013 började hon utbilda sig till ekologisk hudvårdsterapeut. Samma år startade hon det egna företaget.

Då jobbade hon fortfarande på Kungliga biblioteket.

– Där jobbade jag som ljud- och bildtekniker med att digitalisera radio- och tv-material så att det ska finnas tillgängligt för forskning. När arbetet med det egna företaget tog fart fick jag gå ner på deltid. Hösten 2017 sa jag upp mig och slutade efter nära 17 år. Jag tänkte att om jag inte vågade testa att vara egen företagare så skulle jag ångra mig. Från början hade jag tänkt ha det egna företaget som ett hobbyprojekt, men underlaget visade sig vara mycket större än jag hade väntat mig.

Kottarna från humle kan användas i örtte, där det har en milt lugnande effekt. ”Man kan också lägga lite i kudden så sover man bättre”, säger Emma Kronborg.

En annan karriär som hon också lade på hyllan var den som gitarrist i ett hårdrocksband.

– Musik har alltid varit en röd tråd i mitt liv. 2006 började jag ta sånglektioner, och jag blev uppmanad av min lärare att söka mig till ett band. Och det gjorde jag, fast som gitarrist, inte sångare.

Hon spelade i några olika grupper, bland annat hårdrocksbandet Undecimber.

Samtidigt som Emma Kronborg startade sitt företag var hon gitarrist i hårdrocksbandet Undecimber, en karriär som hon la på hyllan när företagandet tog fart. Foto: Privat
Samtidigt som Emma Kronborg startade sitt företag var hon gitarrist i hårdrocksbandet Undecimber, en karriär som hon la på hyllan när företagandet tog fart. Foto: Privat

– Det var roligt. Vi spelade i bland annat Storbritannien, Nederländerna och Los Angeles. Det skedde samtidigt som jag utbildade mig inom hudvård. En gång kom jag hem efter en spelning och ställde mig och kokade salvor, fortfarande med scenkläder, nitbälte och smink, berättar hon.

– Jag slutade spela i band när företaget började ta fart, men spelar fortfarande ihop med kompisar för att det är roligt.

Den viktigaste intäktskällan i företaget är kurser och föreläsningar om bland annat användning av örter.

– Men jag vill absolut inte låta bli att stå och röra i grytorna. Det är ett hantverk, och jag gör allt själv, blandar ingredienserna, häller upp i cerathylsor och flaskor, klistrar etiketter och så vidare. Det är också en stor fördel att kunna ha med sig egna produkter och visa upp när jag håller föreläsningar, säger hon.

Att tillverka hudvårdsprodukter är också förenat med en del kostnader.

– Det finns EU-regler som innebär avgifter för tillverkning av kosmetiska produkter. Det är i och för sig bra att det finns regler, men det kostar, först en grundavgift och sedan en säkerhetsrapport för varje enskild produkt. Det kostar ungefär 3000 kronor för varje produkt, plus årliga avgifter till Läkemedelsverket. Det är en stor utgift i starten för en egenföretagare och jag vet att flera i branschen helt enkelt har slutat på grund av kostnaderna.

Emma Kronborg odlar örter i den egna trädgården, men de är endast för eget bruk. Alla ingredienser i produkterna hon säljer köps in. Här njuter hon av doften från malört. ”Den går både att krydda snaps med och använda som medicin”, säger hon.

2012 köpte hon en stuga på landet utanför Hällefors tillsammans med sin man Anders.

– Vi tillbringar allt mer tid här sedan jag slutade på Kungliga biblioteket, och tanken på sikt är att vi ska flytta hit. Det skulle gå att göra Hällefors till bas för företaget. Att åka på marknader och att tillverka salvor går lika bra härifrån som i Stockholm, liksom att sköta webshopen. Å andra sidan har jag många kunder i Stockholm, och håller kurser där i en lokal som jag hyr i Solna. Men det borde gå att hitta en kurslokal här också.

– Det har faktiskt hänt att folk har frågat om jag inte kan ordna en kurs här i Hällefors, men underlaget har inte riktigt räckt till ännu, men det vore jättekul om det lyckas.

Att distribuera varor till och från Hällefors ser hon inte som något större problem.

– I Stockholm hämtar visserligen DHL försändelser varje dag direkt från min bostad, här blir det inte lika täta turer, och lastbilen har haft svårt att ta sig ända fram till stugan på vintern, men då möter jag upp chauffören i Hällefors med grejerna. Jag vill helst skicka varor samma dag som jag får en beställning.

I januari drar hon igång ytterligare ett projekt.

– Jag har blivit kontaktad av ett förlag om att skriva en bok om naturens skafferi och apotek. Det var något jag hade funderat på att göra om några år, men jag blev övertalad att göra det nu.

”Rötterna från såpnejlika innehåller ett naturligt tvålämne. Man kan sjuda det i vatten och tvätta sig med. Det fungerar också bra till att rengöra ömtåliga textilier”, berättar Emma Kronborg.
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO