logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Jägare attackerad av vildsvin – nu hotas polisen med böter: ”Snart tröttnar vi”

Orsaken till beslutet är att en jägare, under ett uppdrag av polisen, blev attackerad av ett påkört vildsvin den 25 augusti 2017 mellan Kumla och Fjugesta. Jägaren fick en kraftig skada på benet för att han inte bar skyddsbyxor.

Arbetsmiljöverkets beslut berodde på att ett vildsvin attackerade en eftersöksjägare, under ett uppdrag av polisen. / Arkivfoto: Hasse Holmberg/TT.
Arbetsmiljöverkets beslut berodde på att ett vildsvin attackerade en eftersöksjägare, under ett uppdrag av polisen. / Arkivfoto: Hasse Holmberg/TT.

Svenska Jägareförbundets eftersöksjägare är uppdragstagare av polisen. När de försökt diskutera vikten av bättre villkor har de inte fått gehör. Jägareförbundets Göran Gunnarsson beskriver hur allt fler jägare vill sluta.

– Vi kämpar på. Men snart tröttnar vi, säger Gunnarsson.

Göran Gunnarsson är besviken på polisens sätt att hantera . – Vi är ju jägare. Vi vill inte att djuren ska ligga skadade och lida, säger han. /Arkivfoto: Diana Savina.
Göran Gunnarsson är besviken på polisens sätt att hantera . – Vi är ju jägare. Vi vill inte att djuren ska ligga skadade och lida, säger han. /Arkivfoto: Diana Savina.

Arbetsmiljöverkets arbete med att ta fram nya riktlinjer för jägarverksamheten beräknades bli klart under 2018. Nu har beslutet fattats om föreläggande vid vite av 75 000 kronor om den svenska polisen inte tillhandahåller skyddsbyxor till arbetstagande jägare. I beslutet meddelar Arbetsmiljöverket att det finns brister i arbetsmiljön. Polisen måste erbjuda särskilda byxor till eftersöksjägare, eftersom vanliga jaktkläder inte skyddar mot vildsvinens betar.

– Vi har inte nåtts av beslutet än. Det är skickat till polismyndigheten i Stockholm. Detta är ett nationellt ansvar, säger Bo Andersson, polismästare region Bergslagen.

Bo Andersson lägger till att polisen gör allt den kan för att underlätta jägarnas arbete och förbättra deras arbetsmiljö.

– Jägarna gör ett fantastiskt jobb, säger han.

– Vi anser att vi har ett gott samarbete med eftersöksjägare, säger Bo Andersson. /Arkivfoto

Polisen har en författning som beskriver vilken slags skyddsutrustning jägare måste ha. I den ingår inte skyddsbyxor.

Göran Gunnarsson tror att det beror på att det tidigare inte har funnits många vildsvin i landet. De senaste åren har antalet ökat markant. Det skedde 2445 viltolyckor med vildsvin år 2010. År 2018 hade siffran ökat till 6939, och i maj 2019 har redan 2188 olyckor inträffat. Det är en ökning med nästan 17 procent från föregående år samma tid.

Fredrik Bergh, informationssekreterare för Nationella Viltolycksrådet, menar att de nu måste ta reda på vad Arbetsmiljöverket vill att de ska åtgärda.

– Vi har inget svar att ge än. Just nu måste vi diskutera om hur många skyddsbyxor som ska tillverkas, och i vilket material, säger Fredrik Bergh.

Han säger att Viltolycksrådet vill föra en diskussion med Svenska Jägareförbundet om vilka åtgärder som blir bäst.

– Bättre att göra rätt från början än att göra fel två gånger, säger Fredrik Bergh.

Viltolycksrådet håller ett seminarium i Gävle denna vecka. Ämnet står inte på agendan men Fredrik Bergh ska lyfta det så att alla är medvetna om att diskussionen försiggår.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO