logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Känd antirasist åtalas efter protestaktion: ”Åklagaren vill testa var gränsen går”

Åtalet kom in till Falu tingsrätt på torsdagen. Åklagaren hävdar alltså att Henrik Johansson har brutit mot ordningslagen, med uppsåt eller av oaktsamhet.

Det var den 2 juni i år som Sverigedemokraten Kent Ekeroth höll tal på Markusgatan i samband med Avesta marknad. Han talade bland annat om rätten att leva i ett land som känns svenskt och låter svenskt.

Enligt åklagare ska Henrik Johansson i egenskap av företrädare för organisationen "Inte rasist men" utan tillstånd under en halvtimme ordnat en allmän sammankomst på platsen. Cirka 15-20 personer, varav flera var klädda i t-shirts med texten "Inte rasist men". Flera bar också plakat och skyltar i olika storlek och med olika texter.

– Vi åkte dit, jag och några vänner, för att protestera mot Sverigedemokrarnas politik. Som vanligt hade jag ringt och meddelat polisen dagen innan. Sedan tog jag kontakt på plats och de visade var vi kunde stå. Så jag trodde det var okej, säger Henrik Johansson, som är förvånad över åtalet.

Henrik Johansson

Han berättar om en tyst protest, 30-40 minuter medan Ekeroth talade. Polisen försökte inte flytta på demonstranterna.

– Jag är medveten om att det finns en gråzon kring den här typen av protest, men anser att den skyddas av grundlagen, att det är en plattform för enkla, fredliga och demokratiska protester. Det har hittills funkat bra. Vi brukar få beröm av polisen, säger Henrik Johanson som nekar till brott.

Han varit med om 10-15 liknande tysta protester under valrörelsen. Det här är första gången han blir anmäld och åtalad.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth höll tal under Avesta marknad.
Themes
ICO