logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Känslofyllt när Vivallaborna tackade av polisen Fredrik Malm: "Som att förlora ett kroppsorgan"

Fredrik Malm, 50, har jobbat 27 år som polis och har bland annat förknippats med sitt engagemang för bostadsområdet Vivalla i Örebro. På fredagen gjorde den populäre polisen sin sista arbetsdag och lämnade in sitt tjänstevapen och alla annan utrustning.

– Hela den här dagen har varit otroligt kul, men också jättejobbig. Det är en viss sorg att sluta. Men fantastiskt roligt att bli avtackad av Vivallaborna, säger Fredrik.

Fredrik Malm har plockat fram kniven för att hugga in på tårtan där han själv är avbildad. Till höger Khalid Mohammed, ordförande i For the people och Folkets hus i Vivalla.

Fredrik var själv avbildad på marsipantårtan. Det är inte ofta som polisen hyllas i Vivalla, men så var inte det här heller någon vanlig fredag.

Längst fram i hyllningskören i Folkets hus stod ungdomsföreningen For the people.

– Vi tackar av Fredrik Malm, och inte polisen. Fredrik är omtyckt i Vivalla och skapar relationer med människor. Jag har sett honom sedan jag var litet barn och i många situationer sett att han är en bra människa. Det är tråkigt att han ska sluta, men livet går vidare, säger Khalid Mohammed, ordförande i For the people och även i Folkets hus.

– Fredrik har varit rak och ärlig och skött sitt jobb. Är man uppvuxen i ett förortsområde som Vivalla kanske man inte känner sig trygg med alla poliser men när man ser Fredrik blir man glad. Det måste komma fler poliser som honom om det ska bli bättre mellan förorten och polisen, fortsätter Khalid.

Fredrik avtackades av flera organisationer i Vivalla som uppskattat hans jobb. Monica Axelsson på Vivalla familjecentral uppvaktade med present och kram.

For the people spelade upp roliga klipp på Fredrik där han bland annat medverkade i rap och poesiuppträdanden.

– Han bjuder väldigt mycket på sig själv, konstaterar Khalid.

Har det hänt att ni tackat av en polis förr?

– Nej, och det kommer kanske inte att hända igen. Det kanske behövs en Fredrik Malm-typ för att det ska ske igen.

Hur är relationen med polisen i Vivalla just nu?

– Det är som vanligt. Inte bra, inte dåligt. Men relationen mellan Fredrik Malm och folket är bra, säger Khalid Mohammed.

Fredrik Malm förärades en egen tårta på avtackningen i Folkets hus i Vivalla.

Fredrik Malm högg in på tårtan och skojade friskt med folk till höger och vänster.

– Killarna som sitter här har jag sett växa upp, konstaterar han.

– I de flesta finns det ingenting ont. Jag har alltid försökt särskilja handling från person även om det ibland är väldigt svårt. Jag har några som definitivt inte skulle komma hit i dag eftersom de inte tycker om polisen eller mig. Men de allra flesta har jag lyckats hitta en relation med bortom brottet.

Hur har du burit dig åt för att vinna ett sådant förtroende?

– Ska man få den relationen måste man sänka garden lite. Jag har blivit sviken många gånger, men många gånger har jag vunnit på det. Det är som att vara förälder, man ger ett förtroende så får man se om de förvaltar det eller inte.

Fredrik har arbetat i Vivalla sedan 2010 även om han 2015 gick över till en annan roll som kommunpolis.

Hur ser du med din erfarenhet på Vivallas framtid?

– Jag tror att Vivalla har en väldigt ljus framtid. Det finns så mycket goda krafter, som hos dom som är här i dag. Men vissa hamnar fel. Det tråkigaste är när man ser ljuset slocka i ögonen på några redan i yngre tonåren och drogar ner sig, säger Fredrik.

På måndag börjar Fredrik Malm sitt nya jobb på ett privat säkerhetsföretag med ambitionen att ta över som vd inom några år. Tillsammans med nio gamla lumparkompisar ska Fredrik ingå i det lite annorlunda investmentbolaget KB18 som köpt upp sju företag.

– Jag kommer att veckopendla till Stockholm men bo kvar i Örebro, säger han.

Themes
ICO