logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden
An article was changed on the original website

Kaptenens fru om dramat på norska kryssningsfartyget

Den åländska kaptenen Bengt-Owe Gustafsson var kapten ombord under helgens sjödrama i Norge när kryssningsfartyget Viking Sky fick maskinhaveri och fick evakuera sina passagerare. 

– Det blev inte så allvarligt som det kunde ha blivit, säger han till tidningen Iltalehti.  Hans fru Jenny Anne Gustafsson berättar för Hufvudstadsbladet om oron under dygnet fartyget befann sig i sjönöd. 

– Det hördes aldrig ett spår av panik i hans röst, men jag såg i hans ögon hur tufft han har haft det, säger hon till tidningen. 

Det norska kryssningsfartyget Viking Sky med över 1 300 personer ombord var bara 100 meter från att gå på grund till följd av maskinhaveri i stormovädret utanför Norges kust. 

Det var under lördagen som fartyget skickade ut nödsignal om maskinstopp i hårt väder söder om Trondheim. Bengt-Owe Gustafsson från Åland var befälhavare ombord och han fattade beslut om att fälla ankare och evakuera fartyget. 

För hans fru Jenny Anne Gustafsson har helgen varit full av oro, berättar hon för Hufvudstadsbladet.  

– På lördagsmorgonen skickade han ett kort meddelande att det kommer att blåsa hårt, säger Jenny Anne Gustafsson till tidningen. 

”Ett dygn av grym panik”

Senare på dagen fick hon ett meddelande från en väninna. 

– Hon frågade om Bengt-Owe var hemma, och när jag sa att han fortfarande är ombord på Viking Sky berättade hon att de befann sig i sjönöd.

Det var början på nästan ett dygn av grym panik, berättar hon för Hufvudstadsbladet. 

Svärmor kom över och tillsammans bänkade de sig framför tv:n och satt där hela natten.

Passagerarna ombord på fartyget hissades upp i helikoptrar och flögs i land. Under loppet av kvällen och natten evakuerades över 470 personer. 

Runt fyra på natten kom ett kort meddelande från Bengt-Owe på engelska: ”Ingen panik, allt är under kontroll”, löd det.

”Han var alldeles slutkörd och fylld av adrenalin”

Under natten till söndagen kunde tre av de fyra motorerna ombord på kryssningsfartyget tas i bruk och fartyget kunde segla till Molde för egen maskin, assisterat av flera bogserbåtar.

Bengt-Owe Gustafsson säger att det hade kunnat gå mycket värre än vad det gjorde, skriver Yle och hänvisar till Iltalehti.  

– Jag är glad över att ingen skadades riktigt allvarligt. Visserligen inträffade några benbrott, men det blev inte så allvarligt som det kunde ha blivit, säger han till tidningen. 

Han berättar om hur maskiner slogs ut och hur fartyget kom på drift – samt att det kom in vatten från sidan. 

25 personer till sjukhus 

För Jenny Anne Gustafsson var paniken inte över tills hon hörde att alla var tryggt i hamn och hon fick tag på sin man över telefon, berättar hon. 

– Bengt-Owe är alltid så organiserad och lugn, men jag såg i hans ögon att han var alldeles slutkörd och fylld av adrenalin efter händelsen. Det hördes aldrig något spår av panik i hans röst. Han är väldigt fokuserad och vet precis vad han gör. Han var nog den bästa befälhavaren i den här situationen, säger Jenny Anne Gustafsson som själv jobbat inom kryssningsbranschen och upplevt både en och annan storm.

Totalt fördes 25 personer till sjukhus i Molde och Kristiansund. På söndagen vårdades fortfarande 13 personer på sjukhus och tillståndet för en av dem beskrivs som allvarligt.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO