logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Maria Andersson erbjuder djurmys på sin besöksgård: "Det är bra för hälsan!"

– Det finns forskning och studier som visar att det är hälsofrämjande att umgås med och kring djur, säger Maria. Man blir empatisk av att ta hand om djur, lär sig självbehärskning och lär sig förstå samspelet mellan känslor och glädje. Av att rida övar man upp sin kroppskontroll och kommunikation. Men det viktigaste är glädjen och samspelet med hästen.

Och självkänslan för en positiv skjuts.

– Självkänsla bygger man som barn av att samla på sig olika självbilder, säger Maria. Samlar man nog många positiva sådana så förebygger man psykisk ohälsa senare i livet.

Maria började rida på Svärdsjö ridklubb som sju-åring och har varit aktiv där till för några år sedan när hon och sambon Jimmy köpte sin egen gård i Haghed utanför Falun och Maria skaffade två egna hästar.

– Djuren har betytt så mycket i min uppväxt och jag har mycket att tacka de vuxna och de vänner för som fanns i min närhet på ridklubben där jag spenderade så mycket tid. Om jag kan ge det till andra nu så blir jag jätteglad.

Maria vänder sig till arbetsplatser som vill erbjuda sina anställda en friskvårdsaktivitet.

– Många lider ju av stress och det är vanligt med utbrändhet. Det är en hälsofrämjande och gruppstärkande aktivitet för ett arbetslag att komma hit och ta hand om djuren tillsammans, säger Maria.

Man kan rida och sköta om djuren. Eller bara sitta på en stol och titta på när hönsen struttar runt också.

På gården i Haghed bland struttande hönor är det lätt att stressa ner.

– Här stressar man av. Djur och natur har ju den påverkan på oss. Om jag haft en stressig dag, eller har jobbiga tankar då räcker det att jag bara öppnar dörren och går ut här så känner jag hur jag blir helt lugn, säger Maria.

När man rider får man massor av endorfiner av att känna hästens rörelser.

– Kunder har berättat att när de kommit hem härifrån har familjen undrat vad det varit med dem, för att de varit så glada! Och lyckan som lyser upp i barnens ansikten när de hoppar upp på Englas rygg under en ridtur är underbar att se. Vi rider oftast utan sadel för att ryttaren ska få så mycket kontakt med hästen som möjligt.

Maria kallar sin gård för "En gård för alla".

– Jag vill att alla ska kunna ta del av det här och ger därför ett besök i månaden gratis till familjer som inte har ekonomisk möjlighet att betala. Man kan maila mig, och behöver inte förklara varför man inte har råd. Så väljer jag ut en familj i månaden som får boka ett besök.

Maria är förskolelärare och jobbar på en förskola i Falun. Hon har påbörjat en utbildning till hälsopedagog. Målet är att utbilda sig klart inom hälsopedagogiken med inriktning på barns och vuxnas psykiska hälsa och hur man kan arbeta hälsofrämjande med hjälp av djuren. Drömmen och målet är att i framtiden bli utbildad och certifierad ridterapeut.

- Jag är även väldigt intresserad av att jobba hälsofrämjande i arbetslivet på arbetsplatser, främst inom förskolan. Där vill jag arbeta både med barns och vuxnas hälsa kombinerat.

Kaninerna Dumle och Daisy hoppar fram till oss i sin hage och undrar om de ska få något gott när vi kommer förbi. Marias fyra-åriga dotter Esther ger dem både havre och morötter.

Kaninerna Dumle och Daisy får morötter och havre av Esther.

– Vi jobbar mycket med godis som positiv belöning här, djuren ska tycka att det är roligt att få besök och lära sig nya saker.

Maria pratar mycket med barnen som kommer till gården om att man ska vara snäll mot djuren.

– Vi pratar mycket om djurens känslor, hur man kan se om de är ledsna eller glada. Vad deras kroppsspråk signalerar. Djuren deltar alltid på eget initiativ och då krävs det att man är lugn och vänlig.

Engla, den 12-åriga Nordsvenska kallblodstravaren gnäggar mjukt när vi närmar oss. När Maria visar att hon har en morot i handen vänder hon bort huvudet.

– Jag har lärt henne att göra så, hon får inte tigga och leta godis från händer och i fickor, först när hon tittar bort får hon moroten.

Shettis och appaloosakorsningen Sandra, fyra år, kan det också och belönas hon med.

Nordsvensken Engla känner doften av morot men vet att hon inte får tigga. Först när hon vänder bort huvudet får hon moroten av Maria.

Engla får gästerna rida på, fast just nu är hon på vila sedan i somras då hon vrickade hoven och fick en senskada. Sandra är under utbildning. Hon drar hem mindre träd som mat till kaninerna från skogen ibland och dotterns Esther har fått börja sitta lite på henne.

Esther och Maria kallar på Hedemorahönsen genom att härma hur höns lockar på sina kycklingar när de hittat mat till dem och ett helt gäng knubbiga hönor joggar fram. Ester ger dem en blandning av korn och frön. På gården finns också två katter som deltar i aktiviteterna och hälsar på besökare när de har lust.

Esther ropar på gårdens Hedemorahönor på samma sätt som hönor kallar på sina kycklingar. Sedan bjuder hon dem på goda frön.

– Och jag som inte visste någonting om trädgård när vi flyttade hit har blivit helt beroende av att plantera, säger Maria och visar trädgårdslanden. Det är så skönt!

Trädgården är en populär plats för de små besökarna också.

– Man tror kanske att hästarna ska vara det roligaste, men ibland är att gräva i trädgårdslandet och hoppa i gödselstacken det bästa, när man frågar barnen efteråt.

De som vill besöka Maria och djuren på gården bokar en tid för besök.

– Det är inte en öppen gård som man kan komma till när som helst, varje besök bokas och individanpassas.

På söndagarna är det gårds - och djurfritids.

– Då får man vara med och sköta djuren och pyssla i trädgården, säger Maria.

Trädgårdsarbetet följer årstiderna då de arbetar med det som behövs för stunden på gården. Allt från plantering, målning av stall, hagbyggen, bärplockning till skörd på hösten. Deltagarna får ta hem ägg som plockas samt grönsaker som skördas.

Det blir mera aktiviteter på loven.

– Natta djuren har varit populärt, då får man lära sig att ta hand om dem. Ge dem mat och göra rent där de bor och sover. När allt är klart så säger vi god natt till djuren.

Drömmen är att trappa upp verksamheten. Men i lagom takt.

– Och jag vill bli klar med min utbildning först. Men det finns många framtidsplaner och drömmar här på gården helt klart.

Shettis och appaloosakorsningen Sandra myser i vårsolen och låter sig gärna klappas av gårdens besökare.
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO