logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Möllanbor om den öppna drogförsäljningen: ”Den syns och man känner lukten”

Ali Sabah.Bild: Hussein El-alawi

Han trivs med att bo intill Möllevångstorget och känner sig "ganska trygg”.

– Så länge man inte blandar sig i de där grupperna, säger han och syftar på dem som köper och säljer droger.

Ali Sabah har bott i Malmö i tre och ett halvt år och har full koll på var försäljningen sker.

– Det är det hörnet och det, säger han och pekar på två olika ställen runt torget.

– Och vid Folkets park. Det är väldigt tydligt och alla ser det. Jag försöker att inte titta på dem när jag går förbi. En gång kollade jag och såg att det var en som stoppade ner händerna i fickorna, och en annan kille försökte vinka in mig. Han trodde att jag ville köpa. Jag ringde till polisen som vet om allt detta. Men de vill ha bevis och det är svårt.

Samir Shafiullah.Bild: Hussein El-alawi

Hans känsla är att försäljningen är mer utbredd på kvällen än på dagen. Och det tycker även Samir Shafiullah som känner sig otrygg kring Möllevången på kvällen.

– Då känner jag mig lite rädd ibland, säger han.

Men på dagen trivs han bra i området.

– Jag tycker om att gå hit och handla, det finns bra restauranger och fik. Men som jag sa, det beror på vilken tid du kommer hit.

Hedda Enocson.Bild: Hussein El-alawi

För Hedda Enocson handlar det mer om hur mycket folk det är på gatorna.

– Just här tycker inte jag att det är så obehagligt.

– Men jag har en kompis som blev rånad en bit ditåt, säger hon och pekar österut.

Tänker du på att något sådant skulle kunna hända?

– Ja, absolut. För någon vecka sedan hörde vi något som lät som en explosion och undrade vad de var. Men vi hittade ingenting om det på nätet. Jag känner mig inte otrygg, men man har det i bakhuvudet ändå på något sätt. Det är obehagligt såklart med skjutningarna. Men för mig känns det inte särskilt nära även om det är nära.

Sören Simonsen har också en särskild känsla kring skjutningarna.

– Jag känner ingen rädsla här överhuvudtaget för då hade jag inte bott i stan. Men skjutningarna är väl det stora för där känner jag att oskyldiga kan fara illa i större utsträckning än med drogförsäljningen, säger han.

Att det är utom din kontroll?

– Ja, lite så. Jag känner väl inte riktigt att det händer så mycket i stan heller för att bekämpa det här med skjutningarna.

Sören Simonsen har bott på Möllan i tio år.Bild: Hussein El-alawi

I övrigt ser han inga problem som går ut över honom.

– Jag tycker det är ganska lugnt här. Men visst, Man får nog vara ganska blind för att inte märka narkotikahandeln. Den syns och man känner lukten, men jag känner ingen otrygghet på grund av det. Då känner jag nog mer otrygghet om jag skulle ut till någon förort där de skjuter för det gör de ju inte så mycket här.

Themes
ICO