logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Mord och taxikonflikt möjliga motiv till veckans våldsdåd

Det har knappast varit så här tätt mellan våldsdåden i Malmö sedan seriemördaren Peter Mangs sköt på både människor och lägenheter under 2010, som sammanföll med flera gängskjutningar.

Mordförsök på en taxichaufför och så sprängningen av en körskola på Persborg. Två av dåden i den första våden av våld som drabbat Malmö den senaste veckan.Bild: Patrick Persson

Den första vågen våldsdåd slog mot Malmö redan förra helgen:

Körskola på Persborgs torg sprängskadas natten till lördagen.

Skotten mot chauffören misstänks hänga ihop med en långvarig press mot taxibolaget Ringduve taxi, där en man som polisen kallat "Malmös mest kriminelle" pekas ut som drivande.

De övriga skjutningarna utan personskador och sprängningarna misstänks i stället hänga ihop med ett utpressningsärende.

På söndagen greps en 21-årig känd gängman på Kroksbäck som misstänkt. Han är nu häktad både för sprängningen på Norra Grängesbergsgatan och för utpressning.

Till vänster: polisen på plats efter sprängningen av en körskola på Norra Grängesbergsgatan. Till höger, den 21-årige gängmannen förs bort, gripen för utpressning och sprängning.Bild: Patrick Persson

Mannen ingår i ett av Malmös kriminella nätverk och hade tidigare sin bas på Ramels väg.

Enligt Sydsvenskans uppgifter sätter polisen nu extra press på alla i hans närhet, enligt den så kallade GVI-metoden. I Malmö har metoden fått namnet Sluta Skjut.

– Det pågår GVI-repressalier mot en av grupperna, där det har skett frihetsberövande, bekräftar polismästare Stefan Sintéus.

Logotypen för projektet "Sluta Skjut", som på engelska heter "Ceasefire" (Vapenvila). Till höger Malmös polismästare Stefan Sintéus.Bild: TT

Flera utpekade kriminella från Malmös nätverk fick både pekpinnar och erbjudanden för en knapp månad sedan i det första specialmötet under projektet.

Myndigheternas löfte: "Vi slår till mot alla era kompisar om så bara en enda av er blandar sig i våldsbrottslighet."

I praktiken innebär det hembesök hos alla kompisar till personen, med släktingar och anhöriga. Kontroller, identifiering, "orossamtal", visitationer och liknande kontroller. Och nu gäller det för polisen med samtliga inblandade myndigheter att driva igenom repressalierna för att metoden ska fungera.

Den andra våldsvågen för veckan sköljde fram ett par dagar senare. På mindre än 24 timmar torsdag till fredag den här veckan inträffade så fyra skottlossningar, en med personskada.

• Mobilia torsdag klockan 02. 21-åring skjuts ner med flera skott, träffas i ryggen.
Docentgatan torsdag 15-tiden. Skott i fönster. Ingen skadad.

Flera skott i ett fönster på Docentgatan. Tidigare samma dygn: en 21-åring skjuts i ryggen på Mobilia.Bild: Hussein El-Alawi Patrick Persson

En möjlig motivbild är att den skadade 21-åringen var misstänkt i utredningen av mordet på Docentgatan i februari. En släkting till honom är häktad för mordet. Och som av ett sammanträffande inträffade eftermiddagens skjutning kort efter att en 19-åring släppts ur häktet för samma brott.

– Han var misstänkt för själva mordet. Inte som skytt, men med en annan funktion, säger åklagare Pär Andersson till Sydsvenskan.

– Men misstankarna mot honom har inte stärkts, utan snarare försvagats, förklarar han frisläppandet.

Även 19-åringen har en släkting som ännu är häktad för mordet.

Vad tänker du om att det sker två skjutningar med anknytning till antingen mordplatsen eller misstänkta?

– Det här är kretsar där man inte alltid följer givna mönster, så det kan säkert finnas andra orsaker till händelserna.

Natten torsdag till fredag inträffade ytterligare två dåd:

• Stensjögatan. En lägenhetsdörr perforeras av minst sex skott från ett grovkalibrigt vapen. Skottvinklarna visar att skytten stått uppe i trappan intill lägenhetsdörren. På just den adressen bor en person med anknytning till ett av stans taxibolag.

En lägenhet på Stensjögatan besköts med minst sex skott på torsdagskvällen.Bild: Tobias Barkman Patrick Persson

• Vid 01.38 på fredagen gick larm om skottlossning mot en lägenhet på Vougts väg. Lägenheten var tom vid tillfället. Enligt Sydsvenskans uppgifter säger misstankarna att skyttarna i stället var ute efter en person i en grannlägenhet.

En för tillfället tom lägenhet på Vougts väg besköts med flera skott. Troligen en felskjutning, egentligen avsedd för lägenheten intill.Bild: Patrick Persson

Malmöpolisen och den regionala polisen har särskild samverkan mot våldet i Malmö och alla den senaste veckans fall lyfts upp där.

– Vi undersöker sambanden mellan de senaste skjutningarna och det tidigare dödliga våldet i Malmö och ser kopplingar i ett fall, men inte i de andra, säger polismästare Stefan Sintéus.

– Flera av fallen [den senaste veckan] kan vara felskjutningar. I en lägenhet intill en av de beskjutna lägenheterna vet vi till exempel att det förekommit narkotikahandel. Man kan ha tagit fel, helt enkelt.

Hur rädda ska Malmöborna vara?

– Det finns tyvärr en viss risk att någon inte inblandad [i gängkriminalitet] kan drabbas. Vi har sett några tillvägagångssätt som varit hänsynslösa.

– Men det är trots allt ovanligt att ”tredje person” skadas.

Themes
ICO