logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Nostalgiberättelser om Fjugesta: Jan Myrtorp ger ut nionde boken

Jan Myrtorp har skrivit ett antal böcker om samlarleksaker och leksakstillverkning men även om Binninge skola och Axel Fingal Nilsson. Senaste boken heter

Lars Andersson från hembygdsföreningen har gjort flera intervjuer och Ann-Kristin Frank som basar över arkivet har hjälpt till att ta fram böcker som källor.

– Vi gjorde en karta nere på arkivet och satte ut gator och skyltar och små grejor. Sedan skulle vi samla allt i ett häfte och så blev det en bok. Kartorna är grunden, säger Jan Myrtorp, författare och redaktör för boken.

Han har studerat tusentals fotografier i hembygdsföreningens arkiv. Många finns med boken som till en början trycks i blygsamma upplagan på 50 exemplar. Det mesta kretsar kring Storgatan och Letstigen med affärer och annat som fanns där förr. Sannamarken är förstås med och Tingshuset. Boken är rikligt illustrerad med bilder från 1870 fram till mitten på 1980-talet.

– Tanken är att ha foto på en gammal och en ny gatubild under, säger Myrtorp.

Bilden övers är ett vykort över Storgatan. Från vänster Kjells, Konsum och Hilda Johanssons Manufakturaffär. Bilden under som det såg ut 2014.

Han berättar bland annat om Gustaf Jakobsson som cyklade omkring och fotograferade kor och blev ett aktat namn när det gäller att "kokunskap" i bygden. Konstnären Valter Holmström ritade vykort under 1950-talet och visar hur det såg vid konditoriet utanför färghandeln.

– Och det är värdefullt för vi har inga foton därifrån.

Edvardssons konditori på Letstigen under 1970-talet och en nyare bild från 2015.

Vad vill du uppnå med boken?

– Att det blir en "nostalgisk resa". Jag tänker på många äldre som ser den och kommer ihåg hur det var men också att de yngre kan tänka "Var det så förr, köpte man mjölken i en vanlig kruka"?

Med tanke på yngre läsare finns även en ordlista som till exempel förklarar vad aktiebrev, spiselpapper och separator är.

– I och med att den inte är tungläst så tror jag att den kan användas i skolan också, i samhällskunskapen, avrundar Jan Myrtorp.

Fotnot: Del 2 av "Fjugesta på den tiden" kommer sannolikt under mars 2019.

Themes
ICO