logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Oron i M – att Lööf och Björklund väljer Löfven

Sprickan inom alliansen har kanske aldrig varit så tydlig som nu, sedan Centerpartiet och Liberalerna röstat nej till M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. 

Ett 40-tal personer från Moderata ungdomsförbundet demonstrerade vid Mynttorget i Gamla stan inför statsministeromröstning – där L och C kritiserades i plakat och ramsor. 

– Det var mitt livs första demonstration faktiskt. Jag demonstrerade för allianspolitik, för en alliansregering. För att vi ska få lägre skatter, bättre integrations- och migrationspolitik, för att fler företag ska kunna växa och etablera sig i Sverige. Det är tyvärr det som Centerpartiet och Liberalerna säger nej till, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa. 

Magnus Ek, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, tycker att det vore bättre att lägga kraft på att försöka ta sig vidare från dagens knepiga läge. 

Klart är i alla fall att "nej"-rösterna till Kristersson väcker starka känslor. 

– Jag tycker det är ett förkastligt beslut att rösta nej till en borgerlig statsminister och framför allt borgerlig politik. Att man röstar nej till reformer som Sverige behöver, säger Benjamin Dousa vidare. 

Men Magnus Ek applåderade sin partiledare Annie Lööf. 

– Jag vet inte om jag skulle använda ord som "förkastligt" om det här. Det har varit väldigt tydligt hur vi kommer agera. Både innan och efter valet har vi varit tydliga med att vi vill se en alliansregering – men vi kan inte stödja en regering som stöttar sig på eller gör sig beroende av ett högerextremt parti. Det är det jag tror hade varit risken om vi hade släppt fram Ulf Kristersson i dag, säger Magnus Ek. 

– Vi ska också komma ihåg att alliansen består av fyra partier. Inte av tre partier, av två partier eller av ett parti. Det jag vill se är en alliansregering. Men i stället för att kolla ut mot den yttersta höger behöver vi kolla mot mitten och se: hur förankrar vi det här över blockgränsen? Så att vi kan tillträda med en sådan regering, fortsätter han. 

LÄS MER: Jimmie Åkesson: M vill regera med vårt stöd 

I debatten mellan Dousa och Ek framgick också att det inom Moderaterna finns en oro för att C och L framöver kommer att acceptera Stefan Löfven, S, som statsminister. 

– Det är klart jag är väldigt orolig för det. Det har vi sett i en rad kommuner. Inte minst i Malmö, där man valde att stoppa ett maktskifte. Malmö är en av de kommuner som behöver ett maktskifte allra mest i Sverige – så det är klart man känner en så oro för vad som komma skall, säger Benjamin Dousa. 

Till saken hör att C-ledaren Annie Lööf i tisdagens avsnitt av ”Aktuellt” i SVT nämligen hon inte tydligt sa nej till att framöver acceptera Stefan Löfven som statsminister.  

– Jag tror att det tror att vi fortfarande har en ganska lång bit kvar i den här processen. Men du vet att mitt absoluta förstahandsalternativ är att alliansen bildar regering med stöd över blockgränsen, svarar Magnus Ek, som därtill påpekade att C nu agerar i enlighet med det man sagt innan riksdagsvalet. 

LÄS MER: Ulf Adelsohn: Kristerssons chans – så kan han få med sig C och L igen 

Themes
ICO