logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Pengar att spara på bättre samarbete när olika kablar dras fram

En samordning av grävarbeten för olika sorters kablar borde nog ske. Det skulle göra arbetet billigare.

Den 31 maj 2017 skrev vi under ett avtal om ”fiber” framdraget och inkopplat till vårt lantligt belägna hus! Enligt avtalet skulle arbetet vara klart senast vid utgången av år 2018. Sedan följde ett och ett halvt år av total tystnad.

Någon gång i mitten av januari i år började det hända grejor utmed trådarna, trodde vi! Traktorgrävare med skylift och manskap skulle till en början plocka ner den gamla teletråden, som ersatts med mobil och mobilt Internet sedan några år.

– Men det sitter ju två teletrådar i stolparna, förutom tråden med el, påpekar jag min dummer. Ni plockar ju bara bort den ena av dem?

– Det är ”luftfiber” fick undertecknad till svar, och den ska sitta kvar.

– Men tråden har ju suttit där i tiotals år och då fanns det väl ingen fiber, försöker jag igen.

– Vi har ingenting med den tråden att skaffa, och den ska sitta kvar, punkt slut.

Några veckor senare får vi besök av två herrar med motorsåg och röjsåg, som säger sig ansvara för röjning av buskar och träd under luftledningen som försörjer vårt hus med elektricitet. Sagt och gjort, så nu växer inte längre några buskar upp som kan äventyra vår framtida elförsörjning.

Första mars hör äntligen företaget Optcom AB av sig och vill bestämma träff om hur den nya och riktiga ”fibern” ska grävas fram till huset. Efter överläggning lovar företaget att återkomma så snart som möjligt för att bestämma dragningen fram till huset. Sedan dess går det varken att ringa eller mejla nämnda företag, ingen svarar.

I min gammalmodiga och utgiftssparande värld borde samtliga ovan nämnda arbeten samordnats och utförts samtidigt, av ett och samma företag

I slutet av mars kommer i alla fall en bil upp på gården och en artig herre talar om att ett företag kommer att plocka ner den kvarvarande teletråden (luftfibern) utmed den förbipasserande landsvägen, så att samtliga stolpar kan plockas ner för gott.

– Och då kommer vi samtidigt, fortsätter han, att ta ner din luftledning med el över din tomt och istället gräva ner den fram till huset!

Oförstående påpekar jag att det passar alldeles utmärkt i tiden, för då kan kanske fibern läggas i samma grävda dike som elen?

Nej, det går inte alls, det är ett helt annat företag som sköter det arbetet!

I min gammalmodiga och utgiftssparande värld borde samtliga ovan nämnda arbeten samordnats och utförts samtidigt, av ett och samma företag – och buskarna under vår elledning, som ska grävas ner, hade inte ens behövt huggas ner!

Avslutningsvis känns det i alla fall tryggt att veta vart våra skattepengar och de allt högre nätavgifterna egentligen går till. Och någon fiber har vi ännu inte hört ett enda knyst om!

Hasse Jansson

Södra Norrby, Fellingsbro

Themes
ICO