logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Peter Helander om uppgörelsen med S: – ”Inte bästa alternativet, men det bästa under rådande omständigheter”

Peter Helander (C) tycker inte att uppgörelsen med S är optimal, men den bästa som kunde göras under rådande omständigheter.

Under fredagseftermiddagen berättade partiledare Annie Lööf (C) under en presskonferens i riksdagshuset att Centerpartiet kommer rekommendera partiets förtroenderåd att rösta för en överenskommelse med Socialdemokraterna - att låta Stefan Löfven bli statsminister.

– Det är nu förtroenderådet som avgör. Jag vill inte föregå beslutet, men nu när vi i riksdagsgruppen och partiledningen står bakom detta så talar mycket för att det blir så här, säger Peter Helander.

Överenskommelsen mellan S, MP, L och C är omfattande.

– Detta är inte det bästa alternativet. Helst hade jag önskat en alliansregering. Men som läget är nu är detta det bästa vi kunde göra. Vi har fått igenom 73 konkreta åtgärder. Jag trodde inte det var möjligt för Socialdemokraterna att backa så mycket. Detta i största delar en borgerlig politik som nu ska genomföras, säger han.

Kommer skapa turbulens inom LO

Peter Helander tror att det kan bli ett "rosornas krig".

– Att vi får igenom förändringar på LAS, skattesänkningar, privat äganderätt och slopad värnskatt är stort för oss. Jag tror att detta kommer skapa turbulens inom LO och övriga arbetarrörelsen, säger han.

Kommer inte uppgörelsen också skapa turbulens inom borgerligheten.

– Jo säkert. Inom alliansen och även inom Centerpartiet. Visst kommer vissa väljare känna sig svikna, men detta är det bästa som kunde göras. Det är inte optimalt. Det är ändå enda vägen för att vi ska få en regering, som inte tvingas ta stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Centerpartiet kommer inte sätta sig i en S-ledd regering.

– Vi kommer trycka på gul knapp vid statsministeromröstningen nästa vecka. Om förtroenderådet säger ja till uppgörelsen i morgon. Vi kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister, säger Peter Helander.

Themes
ICO