logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Pollenexplosion efter sommarvärmens intåg – hårt tryck på Örebros apotek: ”Vi är på en femma på en sexgradig skala”

Tina Sandell har varit allergisk mot pollen i 20 år. Men tack vare att ha provat många olika mediciner, och kombinationer av mediciner, har hon hittat en kur som hjälper.

Knappt hann det bli vår förrän sommaren kom.

Den senaste veckans snabba omslag ledde till en riktig värmeexplosion. Men också en pollenexplosion. För allergikerna är detta som bekant en tid som tas emot med blandade känslor.

Plötsligt blev det sommar i Örebro och alltfler tar sig ut i den varma solen. Men för de som är allergiska mot björkpollen eskalerar besvären just nu.

Det är påtagligt vid Örebros apotek. Vid exempelvis Apotek Hjärtat, vid Ica Maxi intill universitetet, har det varit extra många besökare den senaste tiden.

– Vi har haft jättemånga kunder. Det började redan i början av månaden, säger Marie, som arbetar där.

Hon berättar att det har varit särskilt stor efterfrågan på antiallergiska medel som hjälper mot klåda, rinnande ögon och nästäppa.

Güle Cetin är egenvårdsrådgivare vid apoteket i USÖ. Sedan början av april har hon märkt av en markant ökning av kunder som har problem med pollenallergi.

Apoteket vid Universitetssjukhuset hade öppet alla dagar under påskhelgen. En som arbetade i fredags och i lördags var egenvårdsrådgivaren Güle Cetin.

– Pollensäsongen började väldigt tidigt i år, om man jämför med tidigare år, säger Güle Cetin.

Läs också: Nu är det sommar i Örebro

Ända sedan börjar av månaden har det varit rusning till hennes arbetsplats, berättar hon. De som kommer dit har besvär med ögonen, näsan och halsen.

– Många köper tabletter. Räcker inte det lägger en del till ögondroppar och nässpray, säger Güle Cetin.

Har man däremot problem med andningen och luftvägarna hänvisar hon kunderna till sjukvården.

Britt-Marie Allared, som är chef vid apoteket på Universitetssjukhuset, konstaterar att trycket börjar bli högt där. Många pollenallergiker söker hjälp för att lindra sina besvär.

Britt-Marie Allared är chef vid USÖ:s apotek. Hon konstaterar att trycket är högt.

– Det har ökat, men vi är inte uppe i toppnivå än, säger Britt-Marie Allared.

Statistik för hur höga halterna är i Örebro län finns inte:

– Problemet är att det inte finns någon mätstation i Örebro. Men vi brukar titta på den som finns i Eskilstuna och den visar på höga halter. På en sexgradig skala är vi uppe på en femma nu.

Det är fortfarande kallt på nätterna, men när även de kommer upp i högre temperaturer brukar pollen ha störst spridning, berättar Allared.

I början av maj brukar förekomsten av björkpollen nå sin kulmen. Kring midsommar blommar gräset som mest.

Vad har ni störst åtgång på?

– Högst försäljning har vi av allergitabletter. Har man måttliga besvär brukar vi rekommendera att man börjar med det, säger Allared.

Pollen från björk är det som besvärar de flesta besökarna. Inte sällan kommer kunderna till apoteken kvällstid, vilket har sin förklaring:

– Många har besvär som accentueras under dagen. Då är det först på kvällen, när de slappnar av, som de känner av problemen. Då kommer de in hit, berättar Britt-Marie.

Hög värme och vindstilla, så som det var i länet i helgen, gör att halterna av pollen blir höga. Då blir även de med lättare besvär hårdare drabbade.

Ökar ni bemanningen nu?

– Ja, vi har specialbemanning i maj. Då är vi fler.

Tina Sandell har varit allergisk mot pollen i 20 år. Men tack vare att ha provat många olika mediciner, och kombinationer av mediciner, har hon hittat en kur som hjälper.

Vid hyllan med allergimediciner står Tina Sandell. Hon har varit allergisk mot pollen under de senaste 20 åren.

– Jag har problem under hela säsongen. Främst med björk och gräs, berättar hon.

För några veckor sedan började hon ta sina allergimediciner: Tabletter, ögondroppar och nässpray. Hon inhalerar också kortison för sin allergiska astma.

Men hon är ett levande exempel på att det går att lyckas med sin medicinering.

– Jag har vant mig och lärt mig hur jag ska behandla besvären. Jag har prövat mig fram med olika läkemedel, berättar Tina Sandell.

För några år sedan träffade hon rätt och fick till en behandling som hjälpte - delvis tack vare läkemedelsutvecklingen:

– De nya mediciner som kommit fram har färre biverkningar, som exempelvis trötthet. Förut kunde jag vara trött hela dagen och gå runt som en zombie. Så är det inte idag. Det här har gjort att jag har fått en bättre vardag. Jag kan jobba som vanligt och ha fler uteaktiviteter.

18-årige Fredrik Didric´ är pollenallergiker och ordförande i Unga Allergiker Bergslagen.

– Det är verkligen högsäsong. Många reagerar på pollen nu, säger Rickard Didric.

I Bergslagen-distriktet finns uppemot 300 medlemmar. I dag är var femte svensk pollenallergiker, men antalet drabbade blir fler - vilket Didric bekräftar.

Vilka tips och råd brukar du ge drabbade?

– Medicinera upp i förtid och fråga på apoteket vad de rekommenderar. Tänk också på att vara inomhus. Man ska även tvätta ofta och hålla dörrar och fönster stängda.

Themes
ICO