logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Populär robotkatt höjer livskvalitén hos äldre

Stina Norgren har bott på Ågården sedan september och tycker att det är bra med en robotkatt som cirkulerar på avdelningarna. –Jag vet att den är rolig och populär, säger Stina som själv inte har så stort behov av den i dagsläget. Hon har fullt med att sticka och sy.

Alla boenden som har demensavdelningar i Lindesbergs kommun har tackat ja till erbjudandet om en robotkatt. För drygt en månad sedan fick Ågården sin första robotkatt som har blivit väldigt populär.

– Den är mycket omtyckt. När vi fick robotkatten gick jag runt på avdelningarna. Många trodde att den var äkta. Jag minns att en boende blev rädd och ville inte att jag skulle komma till henne med katten, berättar enhetschefen Linda Viberg.

Vid första anblicken ser det ut som en levande katt. Den har lång päls, är grå och vit, jamar, spinner, slickar sig på tassen och lägger sig på rygg. Den reagerar på rörelser och drivs med batteri.

Enhetschefen Linda Viberg tvekade inte en sekund när erbjudandet om en robotkatt kom på tal.

– Jag nappade direkt. Jag har i ett tidigare jobb sett vad vanliga gosedjur kan ge för effekt. En robotkatt eller terapikatt, som den också kallas för, är främst framtaget för personer med en demenssjukdom men den ger även god effekt på personer som är oroliga och deprimerade, säger enhetschefen Linda Viberg.

Aida Isic och Jamina Karami, som arbetar på en av avdelningarna på Ågården, har sett vad robotkatten har gjort för skillnad på kort tid för bland annat Rosmari Renlund som bor i huset.

– Hon är mycket lugnare och även om det är mycket folk omkring henne bryr hon sig inte längre om dem utan fokuserar på katten. Hon tar hand om den som om det vore hennes bäbis. Rosmari har börjat prata mer och mer. Hon får fram längre meningar och vi förstår henne bättre, berättar Aida Isic.

Personalen Aida Isic och Jamina Karami lämnar över robotkatten till Rosmari Renlund som bor på Ågården. Rosmari som är väldigt förtjust i katten sitter länge och klappar och pratar med den.

De sitter i en soffa och klappar katten och drar borsten genom pälsen. Rosmari skiner som en sol och det märks att hon är fäst vid den. Hon berömmer katten och tycker att den är det bästa som finns.

– Den var verkligen välkommen hit. Det har varit spännande att se hur bra den fungerar och vi är glada att ha robotkatten här. Jag önskar att alla sju avdelningar hade varsin katt. Vi har den en vecka var, men den är lite mer på den här avdelningen. Det beror på hur behovet ser ut. Jag var lite orolig för hur det skulle bli vid överlämnandet men det har gått bra, säger Aida Isic som jobbar på Ågården.

Det har hänt att det har varit svårt för de boende att lämna i från sig robotkatten. Den har fått följa med till tandläkaren och fått sova över hos de boende.

– Jag skulle vilja ha den jämt utan tvekan. Jag brukar säga att det är min katt. Jag får låna den och har haft den i mitt rum. Det är så mysigt, säger Ingrid Karlsson när hon tillfälligt får hålla i robotkatten.

Ingrid Karlsson har tidigare haft katt och tycker det är mysigt att få låna med sig robotkatten in på rummet. Enhetschefen Linda Viberg har sett vilken betydelse katten har fått.

Katten har blivit ett roligt samtalsämne och ett trevligt inslag i vardagen. De boende, anhöriga och personalen är nöjda och har bara positiva saker att säga om robotkatten.

– Den kostade drygt 2600 kronor och det är ingen stor investering. Den är en kvalitetshöjare och fyller verkligen sin funktion, säger enhetschefen Linda Viberg.

Themes
ICO