logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Pove Persson om självförtroendets betydelse: "Rospiggsduon ser helt vilse ut på banan just nu"

En match i elitserien kan för en förare innebära ett halvt dygn, ibland mindre, ibland mer. Men med bara tre till fem minuter på banan. Resten av tiden går åt till resor och försök att vila och förbereda sig inför kvällens batalj.

LÄS ÄVEN: Betygen - bortslarvade poäng ger lägre betyg i Rospiggarna

Självklart är det lättare att hantera trötthet när du flyger fram på banan och tar poäng, men förr eller senare tappar du fokus och kör bort dig. Som Robert Lambert i går då han följde upp två suveräna heatsegrar med klart sämre heat tre, fyra och fem. Han var trött den unge britten. Fem dagar, fem tävlingar tar musten ur de flesta med tanke på att tävlingarna körts i olika länder.

När tröttheten slår till trumfar den självförtroende.

Men när självförtroende viker kommer också tröttheten och ännu värre tveksamheten, ängsligheten. Hur utsövd du än är. Det blir en ond cirkel.

Knepigt sånt där, eller hur Jacob Thorssell och Max Fricke?

Rospiggsduon ser i det stora hela helt vilse ut på banan just nu. Och det smärtar att se då vi alla vet vad de i normala fall kan.

Det är ju inte så att Thorssell eller Fricke plötsligt över några veckor blivit sämre speedwayförare. Det är mer så att de ser ut att tro att de är sämre. Det syns att de är trötta på att inte lyckas.

Jag tror inte de skulle erkänna det, men sånt där sker undermedvetet. Du kämpar emot, du intalar dig att nu, nu, ska jag göra som förr, nu ska jag vara jag, så löser det sig, så lossnar det.

Och så missar du i starten och heatet är förstört redan i första sväng. Eller om du hoppar iväg bra och jagas och jagas och du blir ängslig, börjar titta bakåt, du gör ett litet misstag – och blir omkörd.

Ni känner kanske igen tankar av uppgivenhet som inte går att kämpa emot. De där "Jaha, nu igen. F-n."

Och så hamnar du i ett läge där du redan inledningsvis sitter och tänker på att du misslyckades igen innan heatet ens är över istället för att försöka göra nåt åt det. Det sker nödvändigtvis inte medvetet, men det finns där. Det syns. Och det maler ned dig.

TV: Andreas Jonsson efter förlusten - "Som att köra med fyrans växel på motorvägen"

Jag vet inte vad man kan göra åt det utan att det en dag plötsligt "bara lossnar". Det är ju så små marginaler när det gäller färskvaran självförtroende att det kan räcka med en turlig heatseger för att livet ska leka igen och för att du ska känna dig oövervinnerlig och allt går din väg. Igen.

Ni som inte såg Tero Aarnio i går kan se matchreprisen så förstår ni vad självförtroende betyder. Den Tero Aarnio, nu 34 år, som halkade runt i ett par matcher i Rospiggarna i början av 2000-talet, som i fjol fick den otacksamma uppgiften att årsdebutera i Rospiggarna i den sista semifinalen på en regnsjuk bana i Vetlanda.

Nu gjorde han livets fjärde och säsongens första match i Hallstavikslaget – och som han körde.

Ingen kan på allvar påstå att Tero Aarnio är en i grunden bättre förare än Piotr Protasiewicz eller Kenneth Bjerre som han slog klart i går. Ingen kunde tro sina ögon när lagkamraten, världsmästaren Jason Doyle, var en bromskloss som Aarnio bara seglade ifrån när han väl blev förbisläppt i ett av heaten. Aarnio kokade av självförtroende efter fina insatser i England och par/lag-VM nyligen.

Självförtroende kan flytta berg. Och till och med Doyle.

Det går åt två håll det där. Finns bara självförtroendet kan en sämre förare slå vem som helst. Saknar du självförtroende kan en stjärna få stryk av vem som helst.

Det är inte svårare än så.

Det är väl bara att göra nåt åt det då?

Nej, det är svårare än så.

TV: Teurnberg efter förlusten i Kumla – "Jag är otroligt besviken"

Matchfakta:

Indianerna-Rospiggarna 47–43

Indianerna: Anders Thomsen 13, Bjarne Pedersen 10, Piotr Protasiewicz 10, Vaclav Milik 8, Kenneth Bjerre 6.

Rospiggarna: Jason Doyle 11, Andreas Jonsson 9, Tero Aarnio 8, Robert Lambert 8, Sam Masters 3, Max Fricke 3, Jacob Thorssell 1.

Publik: 2 413.

Themes
ICO