logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Räddningschefen avslöjar: Så förändras räddningstjänsten i södra Dalarna efter katastrofbränderna

”Räddningsregion Bergslagen” heter det nya projektet där tre län ingår: Dalarna, Örebro och Värmland – även vissa kommuner i Dalsland kommer att vara delaktiga. Tanken är att 40–50 kommuner kommer att ha en gemensam SLC, samhällsledningscentral, för bland annat ledning av stora katastrofhändelser. Centralen kommer att vara belägen i en byggnad strax utanför Örebro och vara fullt operationsduglig år 2022.

Mats Jansson som är räddningschef för Södra Dalarnas Räddningsförbund betonar att projektets omfattning bland annat är en konsekvens av de stora skogsbränderna i landet de senaste fem åren. Han nämner bland annat Västmanlandsbranden 2014 samt Torgås strax utanför Malung och Älvdalens skjutfält 2018.

Mats Jansson är räddningschef för Södra Dalarnas Räddningsförbund.

– Vi är inte riggade för den typen av insatser där det dels drar ut på tiden men även omfattar stora numerärer vad gäller släckpersonal – det är extremt resurskrävande. Det är viktigt i den typen av situation att kunna ha en utsedd stab som ser helheten och kan ta strategiska beslut som gäller för alla, därför kommer den nya systemledningen att ha en stor betydelse och göra att vi kan agera och samordna resurserna betydligt snabbare än tidigare. Det kommer att göra skillnad.

Ett reporterteam fick följa med till frontlinjen av branden på Älvdalens skjutfält när brandkaos plötsligt utbryter.

I den nya ledningscentralen kommer bland annat polis, räddningstjänst, sjukvård, SOS-Alarm och Länsstyrelsen att finnas.

Idén för Räddningsregion Bergslagen föddes efter Västmanlandsbranden 2014. Den har tagit fart och hanteras skyndsamt efter skogsbränderna 2018, berättar Mats.

– Vi i Södra Dalarnas Räddningsförbund där Avesta, Hedemora, Fagersta och Norberg ingår valde att gå med i det här projektet direkt efter sommaren 2018. Vi tror att det är viktigt att vi går in i en sådan här samverkar där det finns ett större perspektiv än bara Dalarna. Våra erfarenheter säger att det är rätt sätt att göra det på.

Mats Jansson är räddningschef i Södra Dalarnas Räddningsförbund där kommunerna Avesta, Hedemora, Fagersta och Norberg ingår. Förbundet har sju räddningsstationer, 160 anställda och bildades 1998.

Just nu ligger man i utvecklingsstadiet i processen och inga beslut är klubbade ännu, menar Mats.

– Allt är inte spikat exakt hur det kommer att se ut. Jag tror att det formellt kommer att beslutas innan året är slut, det kan till och med gå snabbare än så. Några av de här funktionerna kommer att bli aktiva redan i sommar och sedan bygger vi på organisationen allt eftersom. Vi är på väg mot någonting som kommer att bli mycket bättre och kraftfullare än vad vi har nu.

Bättre omvärldsbevakning där kommun och blåljusfunktionerna har regelbundna möten, sett över materialdepåer, mer lätta terrängfordon samt mer utbildning i skogsbrand för brandmännen – är några direkta konsekvenser som räddningsförbundet känt av på kort sikt de senaste åren med anledning av skogsbränderna.  

– Att vi nu snart har den här bakre staben på plats som kan arbeta med strategiska och taktiska frågor på ett helt nytt sätt, för oss, kommer att göra stor för hur effektivt vi kan bekämpa skogsbränder i framtiden, säger Mats Jansson.

LÄS MER

Exklusiv insyn: Reporterteamet vid frontlinjen – då utbryter brandkaos: ”Kan du vara snäll och bomba nu då”

Brandmannens skräckberättelse från Torgås: ”Det absolut värsta som jag varit med om i hela mitt liv”

Themes
ICO