logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Rättviks skolor i rankingtopp - skolchefen: "Det här är en partsinlaga för Lärarförbundet"

Rättviksskolan - en skola i bästa skolkommunen där Lars Kratz leder verksamheten.
Rättviksskolan - en skola i bästa skolkommunen där Lars Kratz leder verksamheten.

Lärarförbundets ranking är gjord utifrån 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

Rättvik placerar sig högst i Dalarna, en placering som de hade senast 2015. I fjol hamnade Rättvik på plats 68 och har alltså tagit ett rejält kliv upp igen till plats 32 i hela landet.

Skolchefen Lars Kratz är glad över topplaceringen, men fäster inte alltför stor vikt vid

Är du glad idag?

– Ja, det är jättekul! Men egentligen är just den här rankingen en partsinlaga för Lärarförbundet och den gruppen av anställda. Många av kriterierna handlar om lärartäthet, lärarnas sjukfrånvaro, resurstilldelning, löner och hur vi i skolledningen är som avtalspart. Å andra sidan blir jag glad när lärarna har det bra!

Jobbar ni aktivt utifrån rankingens resultat under skolåret?

– Nej, inte alls. Vi har i rankingen fått en bra placering i kriteriet "andelen godkända elever", men jag vill utöver det att snittbetyget ska upp. Att vara godkänd är bra, men jag vill stärka alla de som skulle kunna ha mer än godkänt. Där har vi en utmaning.

Rättviksskolan - ligger i länets bästa skolkommun enligt Lärarförbundets ranking.
Rättviksskolan - ligger i länets bästa skolkommun enligt Lärarförbundets ranking.

Rättvik ligger inte så bra till vad gäller hur många elever som får högskolebehörighet - på plats 230 av 290?

– Nej, det har vi aldrig gjort. Rättvik har inte heller någon hög andel högskoleutbildade föräldrar. Sedan är det också så att hälften av de ungdomar som är skrivna i Rättvik pluggar här på gymnasiet, och hälften pluggar på annan ort. Här finns främst yrkesprogram, och då ger man sig ut och jobbar efter det.

Lars Kratz synar resultaten per kriterium i rankingen
Lars Kratz synar resultaten per kriterium i rankingen "Bästa skolkommun".

Vad ger du för råd till Borlänge, som hamnade sist i dalaligan och på plats 285 av 290 i landet?

– De har helt andra förutsättningar för att få höga snittbetyg i den här rankingen. Det går inte att jämföra en så pass stor kommun med lilla Rättvik, och den mängd flyktingar som de tagit emot. De har helt andra problem att brottas med - de arbetar utifrån sina utmaningar och sina förutsättningar.

Läs också: Därför blir Borlänge sämst igen i skolgranskning – "Vi vet vad vi har för utmaningar"

Det är sjuttonde året som Lärarförbundet gör rankningen Bästa skolkommun. Undersökningen bygger på statistik från SCB och Skolverket och statistik framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Themes
ICO