logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Så blir nya barnfotbollen: ”Många av dem slutar”

Fotbollen i Sverige och Dalarna är på väg att revolutioneras helt. 

Med de nya spelformerna för barn som infördes i början av året ska det bli roligare att spela och fler barn ska stanna kvar i föreningslivet. 

– Barnen får dåligt självförtroende då det är för lätt att göra mål och sedan slutar de, säger Vinita Roth från Dalarnas fotbollförbund. 

Den 1 januari 2019 kom de nya spelformerna för barn- och ungdomsfotboll från Svenska fotbollsförbundet.

Barnen har alltid spelat 7-mannafotboll upp till 13 års ålder och sedan har 11-mannafotboll tagit vid.

Men numera är det inte givet att åttaåringar ska spela sju mot sju. I år genomför Dalarnas fotbollförbund – i linje med Svenska fotbollförbundet nationellt – en lokal satsning på de nya spelformerna: 3 mot 3, 5 mot 5, samt 9 mot 9 – som ett tillägg till 7 mot 7 och 11 mot 11.

Svenska fotbollsförbundet om nya spelformerna

De nya nationella spelformerna handlar övergripande om att barn och ungdomar ska uppleva matchen som ett tillfälle för lärande och om att skapa förutsättningar för ett långsiktigt idrottande. Vi tror att det är viktigt att barn och ungdomar upplever glädjen i att utvecklas sportsligt och ges möjlighet att påverka. När barn och ungdomar känner tillhörighet i laget och känner att de utvecklas skapas motivation för att lära sig mer och för att fortsätta spela. 

De nya nationella spelformerna är framtagna för att främja att bästa lärandesituation ska uppstå. Den generellt mindre planytan ökar antalet bollkontakter och fotbollsaktioner vilket är till fördel för spelarutbildningen. Likaså de anpassningar av spelreglerna som gjorts i de olika spelformerna. 

Vinita Roth från Dalarnas fotbollförbund arbetar med de här frågorna och är positiv till de nya spelformerna. 

– Den här nya spelformen är till för barnen och till för att vi ska anpassa nivån efter dem. Förut har vi flyttat upp spelare till 11 mot 11 och det blir alldeles för stora mål och för stora planer. Nu anpassar vi efter vad som faktiskt fungerar för barnen, säger hon. 

Hon fortsätter: 

– Vi tvingar inte upp spelare på elvamannaplan för tidigt utan de får utbildning i stället.

Vad kan det här ge i längden till skillnad mot hur det var innan? 

– Det är framför allt att barnen vill fortsätta spela. Och för målvakterna är det kanske störst skillnad. Från att stå i ett sjumannamål till att ställa dig i ett 11-mannamål är en enormt stor skillnad. Där kommer då ett mellansteg med 9 mot 9 där de får jobba med utbildning och känna sig bekväma i sin roll. För det är faktiskt många som slutar på grund av att målen är för stora. De får dåligt självförtroende då det är för lätt att göra mål och sedan slutar de.

Berätta om de olika spelformerna för dem minsta. 

– 3 mot 3 är till för de minsta och där spelas det med sarg så att bollen är i spel hela tiden. Det ska inte ta så lång tid att hämta bollen och barnen utbildas mycket tekniskt. Denna form går även hem hos de äldre spelarna. 

Hur har det här mottagits av barn och föräldrar? 

– Barnen älskar det och föräldrarna tycker att det är intressant. Även föreningarna gillar det. 

Underlättar de här spelformerna för er som utbildar barnen också? 

– Det är jättemycket bättre. Vi trycker mycket på den nya spelutbildningsplanen. Vi ska jobba med rätt ålder i rätt nivå. De här planerna har mottagits jättebra och vi har utbildat 180 ledare i de olika spelformerna. Man har även testat det här både i praktiken och i teorin. 

Vad är det som kan bli bättre? 

– Det är lite luddiga regler som alla tolkar olika, så det är någonting som lär jobbas på. Vi har fått föreningarna att få en samsyn på reglerna. 

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO