logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Så bra är finallagen – stor genomgång av Mora och Täby: "Det kan bli avgörande"

Ranja Varli och Anna Wijk tekar under ett möte lagen emellan tidigare den här säsongen. Bild: Janerik Henriksson/TT.
Ranja Varli och Anna Wijk tekar under ett möte lagen emellan tidigare den här säsongen. Bild: Janerik Henriksson/TT.

KAIS Mora

Målvakter: Amanda Hill blev i dagarna vald till årets målvakt och det säger det mesta. En målvakt av högsta klass som spelat stora matcher tidigare och har en stark säsong bakom sig.

Backas upp av Jenny Axelsson.

Målvakten Amanda Hill och backen My Kippilä är två nyckelspelare i Mora. Bild: Erik Mårtensson/TT.
Målvakten Amanda Hill och backen My Kippilä är två nyckelspelare i Mora. Bild: Erik Mårtensson/TT.

Backar: Släppte endast in 78 mål i grundserien (två fler än seriesegraren Iksu) och visade upp en stark defensiv. Backarna tillsammans med Hill bidrar givetvis till det och Moras backsida har flera viktiga komponenter. Den som främst sticker ut är My Kippilä som står för offensiv kreativitet och besitter ett fruktat skott.

Rutinerade Elin Reinestrand måste också nämnas. Hon gör sin tionde (!) raka säsong i klubben och fortsätter leverera poäng framåt, kombinerat med stabilt försvar.

Anna Wijk. Bild: Adam Ihse/TT.
Anna Wijk. Bild: Adam Ihse/TT.

Forwards: Är till stor del beroende av att förstakedjan levererar – och det gör den allt som oftast. Storstjärnan och spelgeniet Anna Wijk kom tvåa i grundseriens poängliga och producerade hela 60 assist. Johanna Hultgren och Malin Alkelöw är vassa målskyttar som levererar på Wijks framspelningar.

I slutspelet har talangen Moa Gustafsson klivit fram och gjort sex mål på lika många matcher och dessutom förstärkte laget med rutinerade Louise Wickström under säsongen. Har även fått tillbaka Therese Karlsson.

Bakom toppnamnen gjorde även systrarna Lina och Lisa Svarfvar en bra grundserie. Det finns en spännande bredd bakom toppnamnen som absolut har kapacitet att gå in och avgöra en SM-final.

Tränare: Med bara några få matcher kvar av grundserien valde Mora att sparka Christoffer Suominen.

Kort senare kunde klubben presentera en minst sagt rutinerade ersättare i Ulf Hallstensson som skrev på ett korttidskontrakt fram till SM-finalen.

I Hallstensson har Mora fått in en ruskigt erfaren ledare som varit förbundskapten på både dam- och herrsidan. Bildar ett rutinerat par tillsammans med Roger Jonsson.

Tre viktigaste spelarna i finalen:

Årets målvakt Amanda Hill blir en stor nyckel för Mora i den här matchen. Målvaktsmatchen mellan henne och Alexandra Durling kan bli helt avgörande.

Backen My Kippilä kan hota från bakplan med sitt skott och är ett av Moras vapen.

Framåt är det i vanlig ordning Anna Wijk som är nummer ett. Lagkaptenen besitter ett spelsinne utöver det vanliga.

Totalt: Om Iksu hade stått på andra sidan hade Mora varit underdog, nu får laget istället ses som favorit.

Har tagit sig till final via sex raka segrar även om några av dem suttit långt inne.

Mora har en högklassig målvakt, en stark backuppsättning och en förstafemma av allra högsta klass.

Dessutom en rutinerad räv som coach och stor finalrutin även om det bara blivit ett guld.

Den här gången tror vi att det blir en ny guldmedalj.

Linnea Wiregård jublar efter ett mål mot Iksu i semifinalen. Bild: Erik Simander/TT.
Linnea Wiregård jublar efter ett mål mot Iksu i semifinalen. Bild: Erik Simander/TT.

Täby FC

Målvakter: Här har Alexandra Durling verkligen prickat toppformen i rätt läge. Varit riktigt vass i slutspelet och agerade levande vägg i semifinalserien mot giganterna Iksu. Hon var kanske den största anledningen till att Täby skrällde i semifinalen.

Bakom Durling finns Matilda Östlund Visén.

Moa Tschöp (vänster) är Täbys stora stjärna. Bild: Janerik Henriksson/TT.
Moa Tschöp (vänster) är Täbys stora stjärna. Bild: Janerik Henriksson/TT.

Backar: Lagets största stjärna är Moa Tschöp som öser in poäng och dominerar från sin backplats. En nyckelspelare som höjer alla lagkamrater. Backstjärnan var för övrigt med och vann ett SM-guld i Kais Mora under sina två säsonger där, mellan 2014-16.

Som lag imponerade Täby defensivt mot Iksu med ett disciplinerat och uppoffrande försvarsspel som i sin tur genererade i lägen framåt.

Forwards: I lagkaptenen Jennifer Stålhult har Täby en hårt arbetande poänggörare och spets finns även i skickliga Ranja Varli, målskytten Julia Croneld och högerfattade poänggöraren Matilda Sjölin.

Forwardsuppsättningen är stark i Täby.

Tränare: Precis som Mora gjordes förändringar på ledarsidan kort innan slutspelet då tränarna Jonas Delshammar och Tomas Davies valde att hoppa av efter meningsskiljaktigheter med spelartruppen.

In kom sportchefen Robin Andersson samt Sonny Andersson, och till sin hjälp har den även herrlagets tränare Maimon Abdallah.

Den lösningen har blivit lyckad och spelare i laget har berättat hur de kommit ihop som grupp efter turerna och att de nya tränarna involverat spelarna i hög grad.

Känslan är att Täby verkligen fått ihop gruppen under slutspelet och där är tränarstaben en viktig del.

Här släpper Alexandra Durling in ett mål mot Mora tidigare under säsongen. Bild: Janerik Henriksson/TT.
Här släpper Alexandra Durling in ett mål mot Mora tidigare under säsongen. Bild: Janerik Henriksson/TT.

Tre viktigaste spelarna i finalen: Vi har varit inne på det tidigare – målvaktsmatchen är verkligen avgörande i en final. Alexandra Durling kommer in med stort självförtroende efter semifinalserien.

På backsidan är Moa Tschöp spelaren som sticker ut. Mer eller mindre en extra forward som levererar i offensiven. Leder slutspelets poängliga och är en spelare som gör allt för att vinna.

I offensiven finns flera spelare med spets men lagkaptenen Jennifer Stålhult är den som leder laget. Centern kombinerar hårt jobb och en stor vinnarskalle med poängproduktion.

Totalt: Täby har inte samma finalrutin som Mora vilket kan vara en nackdel. Finalen i Globen är något alldeles extra och det gäller att hantera nerverna.

Samtidigt slår Täby ur underläge och att de ens tagit sig till final är mer eller mindre än bragd med tanke på att de ställdes mot Iksu redan i semifinalen.

Täby kommer in med en positiv känsla, kan spela avslappnat och har allt att vinna. Det är något som talar för dem och som kan bli avgörande om de lyckas skrälla.

Dessutom har de flera potentiella matchvinnare och en målvakt som prickat storformen i rätt läge.

Themes
ICO