logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Så kan Johan Pehrson få mer makt i L

Johan Pehrson har inte vunnit ett enda län i Liberalernas partiledarstrid.

Men Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån och statsvetare, tror inte Johan Pehrsons syfte med att kampanja var att besegra Sabuni och Ullenhag. 

Han har i stället krattat manegen för toppjobb inom partiet.  

– Utan tvivel har han stärkt sin interna ställning i Liberalerna, säger Svend Dahl. 

Under måndagen röstar partimedlemmarna i riksdagsledamoten Johan Pehrsons starkaste fäste och hemmalän, Örebro, om vem de vill ska leda partiet. 

Sedan fastställer de 20 ombuden resultatet. 

Pehrson är klar favorit. 

– Det är klart att Johan har ett starkt stöd i sitt hemmalän. Jag vet inte resultatet av medlemsomröstningen men jag gissar att han har ett större stöd här än i resten av landet. Han har legat ganska långt ifrån motkandidaterna på andra ställen, men det blir nog andra siffror här, säger Ulrica Solver Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna i Örebro län.  

Ulrica Solver Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna i Örebro län. Foto: Liberalerna Örebro län

Vilka tycker du är hans starkaste sidor? 

– Han är otroligt erfaren. Han är en fanstatisk lagspelare som är väldigt kunnig på sina områden. Han har under hela den här processen stått upp för att det ska vara ”fair play”, att det ska vara rättvist, att man inte ska snacka skit om varandra. Sedan han kom in i riksdagen nu senaste tycker jag att han har visat att han verkligen är en lagspelare. Han hade en annan åsikt vad gällde Januariavtalet. Efteråt sa han att ”jag är lojal med partiets beslut”. Han har en styrka i sin lojalitet och sitt kunnande. 

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson kandiderar till partiledarposten i Liberalerna. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enda länet där han väntas vinna

Örebro väntas bli det enda län där Johan Pehrson vinner. 

Men inom Liberalerna kan han ändå bli en vinnare

– Utan tvivel har han stärkt sin interna ställning i Liberalerna. Sedan är det omöjligt att säga vad det kommer leda till för hans del, säger Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån och statsvetare. 

Det skulle kunna leda till den tunga posten som partisekreterare. När de tre kandidaterna svarade på frågor under finalen av valturnén, på Grand Hôtel i Lund den 10 juni, berättade vinnartippade Nyamko Sabuni att hon gärna ser Johan Pehrson som partisekreterare. 

– Det blir lägst kostnad då. Han får ju redan betalt av riksdagen, sa hon. 

Vem tror du att Johan Pehrson kommer ställa sig bakom, Sabuni eller Ullenhag? 

– Det vågar jag inte spekulera i, säger Svend Dahl. 

Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån. Foto: Tobias Björkgren

Var placerar du honom på en skala där man jämför med de andra? 

– Han har egentligen ända sedan diskussionen om regeringsfrågan i vintras försökt ställa sig i mitten. Genom att vara den som visserligen drev en tydlig linje om att en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson var att föredra, framför Januariöverenskommelsen. Samtidigt har han varit den första som betonat vikten av att ena partiet, vilket bidrar till den starka ställning han har internt i dag. 

Johan Pehrson har framstått som en pragmatisk kraft 

Medan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni splittrat Liberalerna i två läger har Johan Pehrson framstått som en pragmatisk kraft. 

– Johan Pehrson är i allra högsta grad en aktör i det som kommer hända den närmaste veckan. Han har drivit en kampanj som väldigt många uppskattat eftersom den har varit ärlig och fri från den typen av hätsk stämning som har funnits, inte minst bland dem som definierar sig som motståndare till Nyamko Sabuni som haft ett oerhört högt tonläge. Medan Johan Pehrson har framstått som den som velat lyfta fram alla kandidaternas goda sidor, säger Svend Dahl.  

Enligt Svend Dahl finns det inget som tyder på att Johan Pehrson trodde att han skulle kunna besegra toppkandidaterna Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. 

– Jag har hela tiden gjort bedömningen att Johan Pehrson har haft två tankar kring sin kampanj. Dels att långsiktigt stärka sin ställning i partiet och få andra uppdrag. Dels vara en kandidat som partiet skulle kunna enas kring om någon av de andra kandidaterna faller bort. 

Johan Pehrson lyfts fram som en lagspelare. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery

Johan Pehrson: ”Jag har haft två fantastiska medtävlare”

Under lördagen meddelade Johan Pehrson på Twitter att han avslutat sin kampanj. 

– Jag har avslutat min kampanj. Jag har gett våra medlemmar möjligheten och nu lägger vi allt i valberedningens händer, som kommer att ta emot de olika nomineringarna från länsförbunden på tisdag, säger Johan Pehrson.  

Hur har du upplevt den här kampanjen? 

– Roligt. Viktigt. Tydligt. Jag har haft två fantastiska medtävlare som båda klarar uppdraget bra men jag klarar det bäst. 

En av dina stora fördelar som lyfts fram är att du vägrat att göra det här personligt och inte ”snackat skit” om dina motståndare... 

– Fram för allt har jag starka ledaregenskaper. Jag har en förmåga att skilja mellan sak och person och en stark liberal kompass som är förankrad väl i vår medlemsbas. 

Strategin att spela rent och inte tala illa om dina motkandidater, har den gynnat dig? 

– Jag har ingen annan strategi annat än att förklara vad jag vill med liberalismen i Sverige och att jag vill leda Liberalerna. Det är det enda. Och det har jag väl gjort med vad några tycker har varit en god ton, säger Johan Pehrson. 

Statsvetaren om partiledarstriden i Liberalerna.

Sabuni gör succé

Under veckan som gått har Sabuni vunnit medlemmarnas omröstning i länsförbund efter länsförbund. 

Men resultatet i omröstningarna är bara vägledande, och ombuden får sedan rösta som de vill den 28 juni under det extra inkallade landsmötet. 

Men det senaste i händelseutvecklingen är att även ombuden i de tunga länsförbunden Skåne och Västsverige ställer sig bakom Nyamko Sabuni som ny partiledare. 

Johan Pehrson har tidigare sagt till Expressen att resultatet i de omröstningar som gjorts i distrikten under veckan, ska vara vägledande. 

– Jag tillhör dem som tycker att man ska ha stor respekt för medlemmarnas åsikter. Man bör lyssna på dem som valt att vara medlemmar i Liberalerna. De förtjänar att lyssnas på, har han sagt. 

Och han pekade på det tydliga utfallet i de resultat som än så länge presenterats.

– Det var kraftfulla utfall till hennes (Nyamko Sabuni reds. anm.) fördel. Det är mindre länsförbund men en viktig signal, som säkert kan påverka andra, berättade han. 

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO