logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Sexroboten som ska göra riktiga män överflödiga

Idén är så rätt i tiden att den nästan blir för friktionslöst rätt, som uttänkt av en algoritm snarare än av en mänsklig hjärna. Kanske rentav uttänkt av samma system som styr sexdockan Bobby.

Att förlaget har nappat på idén till ”Bobby Love” är föga förvånande, inte heller att det är en romandebuterande frilansjournalist som har skrivit den. Frilansjournalister måste ha antennspröten ute och känna efter signaler i samtiden. Impulser som kan överföras i säljbara artikelidéer.

Marina Nilsson, som den debuterande frilansjournalisten ifråga heter, har inte bara fångat upp fascinationen för robotar, en sci-fi fantasi som inte längre ter sig så avlägsen som när vi först stiftade bekantskap med ”Star wars”-roboten R2-D2. Hon har också fått in rädslan för ett allt mer avancerat övervakningssamhälle och #Metoo.

Marina Nilsson debuterar med en berättelse om hur människa och maskin möts i sängen. Bild: Emil Malmborg
Marina Nilsson debuterar med en berättelse om hur människa och maskin möts i sängen. Bild: Emil Malmborg

Företaget Swerotica AB ligger i framkant inom robotteknologin. Deras sexrobot Bobby Love inriktar sig på välbärgade kvinnor som inte bara är intresserad av en robotpenis utan som också vill kunna charmas verbalt av den nya plastpojkvännen.

Men konkurrensen är skarp och produkten måste ständigt förbättras. När köparen Cathrine får sin sexrobot levererad hem vet hon inte om att hon har blivit försökskanin. På Swerotica AB sitter företagets gynekolog och galjonsfigur Marcus och följer minsta detalj i den framväxande relationen mellan människa och maskin. Hans egna känslor för Cathrine växer.

Bobby Loves alla finesser är dyra. Marcus har svårt att försvara produktionskostnaderna när teknikchefen Göran menar att en betydligt mer basal sexrobot kan få jobbet gjort till en betydligt mindre kostnad. Vilken av dockorna föredrar Cathrine?

Tyvärr fokuserar Marina Nilsson för mycket på kontorsintrigerna på Swerotica AB. Romanens behållning är främst det trevande samspelet mellan Cathrine och Bobby Love. Här finns flera pärlor, även om dialogen är styltig.

Många intressanta spår finns i ”Bobby Love”, men Marina Nilsson förmår inte fördjupa dem. Som mest nyanserad blir skildringen av den moderna människans skepsis inför allt för nära mänskliga relationer, där en artificiell sexleksak framstår som en tolererbar kompromiss. På pluskontot finns också valet att skriva om just en kvinna och en robot, när så mycket annan rapportering om sex och teknologi handlar om ensamma män.

Idén att den mest avancerade teknologin som samhället frambringat används till sexrobotar är för övrigt inte orimlig. Sex har drivit mycket av den tekniska utvecklingen, med VHS:ens vinst över Betamax i porrindustrin som främsta exempel.

Sexpotentialen borde för övrigt rimligtvis vara den enda anledningen till att skapa robotar som är människolika.

*

LITTERATUR

Marina Nilsson

”Bobby Love”

(Albert Bonniers förlag)

Themes
ICO