logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

”Spelarna har lidit psykiskt av det här”

Tyskland har precis avslutat sin träning i det lilla samhället Vatutinki i utkanten av Moskva. God stämning verkar råda i truppen, men allt har inte varit frid och fröjd under Tysklands VM-uppladdning.

För ett par veckor sedan spreds en bild där Mssut Özil och Ilkay Gündogan poserade bredvid den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. 

Något som rörde upp en hel del känslor bland de tyska fotbollsfansen. 

– När de spelade mot Saudiarabien senast blev de utbuade och det här är ett problem som förföljer det tyska landslaget, säger Tobias Altschäffl och utvecklar:

– Jag tror att de (Özil och Gündogan) underskattade betydelsen av en sådan bild och inte förstod vad den kunde framkalla för reaktioner. Och förbundet trodde att det skulle vara över när de sa att det var över, men det är det inte. 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

Det finns till och med personer som har uttryckt en önskan att spelarna ska lämna VM-truppen. 

– Särskilt efter matchen mot Saudiarabien väcktes frågan om huruvida det verkligen är bra att de åker med till VM. Hela stämningen runt landslaget har blivit problematisk på grund av den här bilden eftersom fansen har starka åsikter om det, men personligen tror jag inte att det kommer att störa i Ryssland. Här är det inte 50 000 supportrar som skriker, bara några tusen kommer att vara på plats.

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

Fanns det någonsin en verklig diskussion om huruvida det var lämpligt att de följer med till Ryssland?

– Nej, det har aldrig varit någon diskussion om att de skulle stanna hemma, några personer har uttryckt en sådan önskan men det har varit mer av ett rasistiskt problem. Folk som säger att de inte är ”riktiga tyskar” efter det här.

Hur mycket har den här bilden och efterspelet stört de andra spelarna tror du?

– Så länge de var kvar i Tyskland störde det säkert, men nu är de mer avskärmade och kan fokusera på att förbereda sig inför den första matchen. Om det skulle uppstå en situation där en stor massa gör sig hörda och buar ut Özil och Gündogan kan det så klart bli ett problem igen om det påverkar dem, säger Altschäffl. 

På onsdagens presskonferens kommenterade förbundskaptenen Joachim Löw situationen som uppstått mellan spelare och fans. 

– För mig som tränare har allt redan blivit sagt om det här. Jag har pratat med spelarna privat flera gånger och vi har haft en diskussion med både representanter i det tyska förbundet och vi har haft lite kontakt med förbundskansler Angela Merkel, säger han och fortsätter:

– Spelarna har lidit psykiskt efter det här, av uppmärksamheten och det tyska folkets reaktioner. Mitt jobb är att göra dem redo för att spela i turneringen. Jag kan inte få folk att sluta bua åt dem men inom laget är inte det här ett problem, det är överspelat och stämningen i laget är bra.

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger!

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

Themes
ICO