logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Stefan Karlsson: "I backen får jag uppleva hela spektrumet av mig själv"

Stefan Karlsson kallar det för gristräning. Sporter som ger bra träning men inte är ett dugg kul och där njutningen kommer med fördröjning.

– Lyssna inte för mycket på gnällspiken inom dig i starten om du ska ut och springa. Lyssna istället till den varma, flåsiga, glada personen som kommer fram efter passet, den som tycker det är värt, säger han.

Stefan mellanlandar för en kaffepaus vid sitt sommarhus vid sjön Varpan utanför Falun på väg till en helg i Kläppen.

Skulle han lyssna på sin kropp under de första 10-15 minuterna av ett löppass som säger: "Det här är ju värdelöst. Det gör ont, jag får mjölksyra" så skulle han inte fortsätta springa.

– Men efter 25 minuter börjar jag bli varm, jag börjar ta in och upptäcka naturen runt omkring mig, och efteråt vet jag ju att det är skönt.

Stefan är sportchef på Svenska Skidförbundet och har ansvar för snowboard och freeskiing. Han har bland annat tagit VM-silver i halfpipe 2003 och har medverkat i två OS. Mental träning har varit viktig för honom.

– Jag har jobbat mycket med visualisering, det är vetenskapligt bevisat att det fungerar. Genom att se sig själv göra någonting kan man lära kroppen det utan att egentligen göra det.

Stefan upptäckte tidigt att han inte hade full koll på sina tankar, och förstod redan som 22-åring att han som elitidrottare behövde lära sig att sortera tankarna, för att kunna fokusera bättre och prestera på topp.

– Jag mediterar 5-15 minuter varje morgon. Det är en del i min mentala hygien idag.

Han försöker hitta en neutral punkt att börja dagen från.

– Jag känner efter: Hur mår jag idag? Hur är dagsformen? Det har lärt mig att fokusera och att hantera intryck och tankar bättre.

Meditation är en del av Stefans mentala hygien sedan många år.

Man ser ingen omedelbar förändring men gör man det lite grann varje dag så ger det förändring, menar Stefan.

– Det fungerar superbra för mig. Jag kan hantera både med- och motgångar på ett mycket bättre sätt.

I träning tipsar Stefan om att använda frustration som bränsle.

– Tunga dagar har jag använt ilska och frustration mycket som bränsle vid framförallt löpträning. Det kan ta mig uppför backar och få mig att pressa mig lite mer under träningen. Sedan efter passet kan jag släppa det som tyngde mig och gå lättare vidare.

Namn: Stefan Karlsson. Ålder: 38 år. Bor: I lägenhet Åre och litet fritidshus i Hökviken, Falun.

Det gäller att hitta sin inre motivator. Sedan behöver det inte alltid vara kul att sporta.

– För mig är motivatorn för att göra gristräningen att det kommer att bli ändå roligare att åka snowboard sedan. Det är en förlängd belöning.

I backen får han kickar som gör att han ibland är livrädd och ofta euforisk.

– Där får jag uppleva hela spektrumet av mig själv! Det blir en skön kontrast till vardagen som kan vara ganska grå.

Stefan tipsar:

Försök att se fördelarna med din träning på sikt! Hur bra du kommer att må sedan om du gör det här nu. Ha en långsiktig plan.

Kom i håg: Att ta sig ut är alltid bättre än att inte göra det!

Ta inte ta ut dig för mycket i början på ditt första löppass, då finns det risk att du inte kommer tillbaka...

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO