logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Stora butikskedjor slutar sälja engångsgrillar: ”Vårt bidrag för att minska brandrisken”

Flera stora kedjor slutar sälja engångsgrillar. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Flera stora kedjor slutar sälja engångsgrillar. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

På grund av förra sommarens bränder och av miljöskäl har flera stora kedjor valt att sluta sälja engångsgrillar, de flesta planerar dock att först sälja av de som finns på lager. Ica och Coop var de första att ta beslutet enligt SvD och TT, och nu har Lidl följt efter. Det meddelar kedjan i ett pressmeddelande.

– Att helt ta bort engångsgrillarna ur sortimentet är vårt bidrag för att minska brandrisken i skog och mark. Dessutom är det ett steg i det viktiga arbetet att fasa ut onödiga engångsartiklar och därmed minska nedskräpning i naturen och i offentliga miljöer, säger Annika Skogvik, tf hållbarhetschef på Lidl Sverige, i pressmeddelandet.

Flera av kedjorna letar enligt TT efter något som kan ersätta engångsgrillarna, något som är mindre brandfarligt och bättre för miljön. Hittar man inte någon ersättare däremot kan kunderna i Sverige få vara utan engångsgrillar under en tid, menar butikerna.

Axfood, som hanterar Hemköp, har ännu inte tagit något beslut kring grillarna. Enligt presschefen på företaget är frågan dock ständigt aktuell.

Samtliga av de fyra kedjorna har gått med på en branschöverenskommelse som togs fram efter förra årets torra sommar. Överenskommelsen lyder enligt Lidls pressmeddelande:

"Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag ska, så snart de får kännedom om att en Länsstyrelse rekommenderat kommuner i länet att införa eldningsförbud på allmän plats, upphöra med försäljning av engångsgrillar i butikerna, i de relevanta kommunerna. Försäljningsstoppet ska börja gälla så fort det är praktiskt möjligt och gälla till dess att rekommendationen tas bort av Länsstyrelsen."

Themes
ICO