logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Strejken är i gång – över 300 avgångar inställda

Nu är SAS-strejken i gång.

Svensk pilotförening har valt att ta ut sina medlemmar i strejk – och även de norska och danska piloterna strejkar.

Under fredagen har 315 avgångar ställts in, vilket påverkar tiotusentals resenärer.

Förhandlingarna mellan SAS och dess piloter har pågått sen i mars, och har mot slutet skett med hjälp av externa medlare. På torsdagskvällen presenterade medlarna ett bud som arbetsgivaren tackade ja till – men pilotföreningen valde att säga nej.

På fredagen är därför strejken ett faktum.

Norska och svenska piloter i strejk

Vid 03.30 på fredagsmorgonen skickade SAS ut ett pressmeddelande där man bekräftade att strejken bland de svenska piloterna är i gång. Flygbolaget skriver:

”Svensk Pilotförening (SPF) har tagit ut sina medlemmar i strejk i SAS Scandinavia. Det innebär att inrikes-, Europa- och långdistansflygningar ställs in och tusentals resenärer kommer att påverkas”.

Även de norska piloterna har gått ut i strejk, enligt E24.

– Vi kom aldrig i mål. Det är en tråkig situation och vi beklagar för alla passagerare. Men det var helt enkelt inte möjligt att möta ledningen, säger Jan Levi Skogvang vid fackförbundet Parat Luftfart till sajten.

Danska TV2 erfar att även de danska piloterna går ut i strejk.

Det här är dina alternativ

Har du drabbats av SAS-strejken? Här är vad du, enligt SAS, kan göra:

Vänta tills du blir ombokad ”på nästa tillgängliga flygning”.

Kontakta SAS eller din resebyrå för att boka om din resa till ett senare datum.

Avboka din flygning och få pengarna tillbaka.

Källa: SAS 

Flygningar med SAS Ireland och flygbolag som är underleverantörer påverkas dock inte.

SAS: Piloterna ställer för höga krav

SAS skriver vidare att man vill fortsätta förhandlingarna och att man ”så fort som möjligt” vill få slut på strejken. Men arbetsgivaren menar att piloterna ställer för höga krav.

DESSA SVENSKA STÄDER FLYGER SAS FRÅN:

Stockholm

Göteborg

Kalmar

Kiruna

Köpenhamn 

Luleå 

Malmö

Oslo 

Ronneby 

Skellefteå 

Sundsvall 

Umeå 

Visby 

Ängelholm 

Östersund 

Örnsköldsvik

- Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes, äger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, i en kommentar.

https://twitter.com/SAS/status/1121468270283038720

Hon fortsätter:

– Pilotföreningarna har trots det valt konflikt. Vår prioritering nu är att ta hand om passagerarna och i denna stund gör väldigt många medarbetare på SAS allt de kan för att hjälpa våra drabbade kunder.

315 avgångar inställda

På torsdagen – innan det var klart hur förhandlingar skulle gå – ställdes 205 avgångar in fram till lunch på fredagen. Nu har ytterligare 110 avgångar ställts in.

Cirka 170 000 passagerare kan drabbas, enligt SAS själva. 70 000 under fredagen, ytterligare 100 000 under helgen.

Flygbolaget uppmanar alla att kontrollera just sin flygning på SAS hemsida. Där uppdaterar flygbolaget med information löpande, och SAS kommer också hålla sina resenärer uppdaterade via sms och e-post. Bolaget skriver:

”Alla som har en flygning bokad uppmanas att kontrollera status för sin flight på webbsidan innan man beger sig till flygplatsen eftersom uppdateringar görs ofta”.

Themes
ICO