logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Trots förra årets skogsbränder – inget grillförbud på egen tomt i sommar

Det kommer vara fritt fram att grilla i trädgården och på altanen i sommar.

I somras utfärdades totalt grillningsförbud i hela Dalarna när skogsbränderna härjade som värst. Men det skiljde sig en aning när förbudet släppte i länets olika kommuner vilket ledde till förvirring och irritation.

Nu rapporterar P4 Dalarna att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjort en analys från förra året som visar att det inte fanns något som visade att grillning på tomten har lett till skogsbränder.

Därför kommer det i sommar vara tillåtet att grilla i trädgården och på altanen i sommar.

- Man kan väl säga att eldningsförbuden som utfärdades förra sommaren var lite för omfattande. Det innebär att det var för stora inskränkningar i förhållande till vad lagstiftningens intentioner och syften är. Att grilla på en altan innebär inte någon risk att det skulle leda till omfattande skogsbränder, säger Patrik Perbeck som är ansvarig för brandskydd på MSB till lokalradiostationen.

Några som drabbades hårt av förra sommarens grillförbud på egen tomt var leverantörer och livsmedelsbutiker.

– För oss har det slagit jättehårt, vi räknar med att ha tappat intäkter på drygt en halv miljon kronor, sa Jan Matsson, tillförordnad vd Siljans Chark, till tidningen i augusti.

Themes
ICO