logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden
An article was changed on the original website

Trumps klimatrådgivare: Barn blir indoktrinerade

William Happer sitter i USA:s nationella säkerhetsråd.  

I mejl har han kallat forskningsrapporter om klimatförändringar orsakade av människor för ”nonsens” och uppmanat rymdbolaget Nasa att avfärda dessa, visar en granskning från nyhetsbyrån AP

Happer har tidigare hävdat att koldioxidutsläpp blivit ”demoniserade som de stackars judarna under Hitler”. 

William Happer sitter i USA:s nationella säkerhetsråd och fick i början av året president Donald Trumps uppdrag att leda en panel som skulle ifrågasätta forskningsrapporter om klimatförändringar. 

Detta efter att Trump i november förra året avvisade en utvärdering från tio regeringsorgan som varnade för nationella klimatförändringar med orden: 

– Jag tror inte på det. 

William Happer har hävdat att koldioxid är bra för människor

William Happer, fysiker som undervisat vid ansedda Princeton University, är skeptisk till forskningsrön om klimatförändringar orsakade av människor. Han har tidigare väckt uppmärksamhet när han hävdat att koldioxid är bra för människor och att utsläppen blivit ”demoniserade som de stackars judarna under Hitler”. 

Nu har nyhetsbyrån AP fått tillgång till ett antal mejl som William Happer har skickat, genom USA:s motsvarighet till offentlighetsprincipen. Mejlen visar hur Happer har försökt påverka rymdbolaget Nasa att avfärda forskningsrapporter om klimatförändringar. 

En mejlväxling från maj 2018 visar hur Happer, som då var rådgivare åt Donald Trumps miljöskyddsbyrå, och Thomas Wysmuller från Heartland Institute, som avvisar klimatförändringar orsakade av människor, försöker påverka Nasa-chefen Jim Bridenstine. 

”Många barn blir indoktrinerade av den här dåliga vetenskapen”

I mejlväxlingen kallas forskningsbelagda höjningar av temperaturer och havsnivåer för ”nonsens” och Nasa-chefen uppmanas att ”systematiskt avvisa” rapporterna. 

I februari, när Happer hade blivit ledamot i Nationella säkerhetsrådet, skickade han ett mejl till en chefsadministratör på rymdbolaget Nasa, där han återgav ett klagomål på forskningsrapporter som publicerats bolagets hemsida från en anonym person: ”Jag är bekymrad av att många barn blir indoktrinerade av den här dåliga vetenskapen”. 

Nasa har låtit rapporterna som Happer kritiserat ligga kvar på hemsidan. 

Forskarnas kritik mot Vita husets klimatpolicy

Mejlen som AP har fått tillgång till visar att Happer haft ett samarbete med Heartland Institute, och tagit hjälp av deras rådgivare, för att misskreditera forskning kring klimatförändringar. 

– De här människorna försätter oss alla i fara genom att marknadsföra antivetenskap som sätter fossila bränsle-intressen framför amerikanska intressen, säger Michael Mann, klimatforskare vid Pennsylvania State University, till AP. 

– Det är motsvarigheten till att formulera policys för terrorism genom att rådfråga grupper som hävdar att terrorism inte existerar, Matthew Nisbet, professor i miljökommunikation vid Northeastern University, till AP

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO