logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

TV: Här surfar busschauffören på mobilen – bredvid vägbygge och med full buss: "Utsätts för livsfara"

Det var torsdagen den 7 juni som Linn Hedberg satt på bussen mellan Örebro och Nora. Mitt under turen plockar chauffören av bussen upp mobilen. Först för att prata, sedan för att fortsätta hålla på med luren. Det samtidigt som han rattar bussen.

– Jag brukar alltid sitta långt fram i bussen, då jag har lätt för att må illa. Jag har tidigare uppmärksammat att chaufförerna ofta sitter och pillar med telefonerna, vilket är lite obehagligt, säger Linn.

Den här gången bestämde hon sig för att plocka upp mobilen själv – för att filma det busschauffören höll på med.

– Nu hände det i torsdags också. Först pratade han i mobilen och sedan så fortsatte han att pilla med mobilen. Då tänkte jag att jag skulle filma det, för det är inte okej. Det var ett vägarbete precis där vi åkte, så det var en smal väg med mötande trafik, säger Linn och fortsätter senare:

Linn Hedberg har tidigare reagerat på hur busschaufförer använder mobilen vid körning. Den här gången bestämde hon sig för att filma.
Linn Hedberg har tidigare reagerat på hur busschaufförer använder mobilen vid körning. Den här gången bestämde hon sig för att filma.

– Precis när jag slutade filma så mötte vi en lastbil.

Linn Hedberg hade först oro som dominerande känsla. Men den byttes snabbt mot ilska.

– Jag känner ju att man blir rädd och att det är obehagligt. Men sen blir man arg när han inte har uppmärksamheten på vägen och utsätter alla resenärer för livsfara, säger Hedberg och fortsätter:

– Det är ju dessutom olagligt att hålla på med mobilen när man kör.

Daniel Svensk är trafikchef på Nobina, den entreprenör som Länstrafiken i Örebro anlitar. Han bekräftar att de nyss fått in ett ärende gällande en busschaufför som hållit på med mobilen vid ratten – och tar kraftigt avstånd från det inträffade.

– Vi har total nolltolerans mot mobiltelefoni. Alltifrån att man pratar till att man använder den som surfmojäng. Jag blir jätteirriterad när jag får reda på det här.

Är det återkommande så får man se sig om efter något annat än att transportera människor

Nobina har nu inlett ett personalärende för att undersöka vad det är som hänt.

– Det normala är att man får en skriftlig varning på det här. Men är det återkommande så får man se sig om efter något annat än att transportera människor, säger Svensk.

Daniel Svensk.
Daniel Svensk.

Även innan den så kallade rattsurfs-lagen kom, som gjorde det olagligt att använda mobil bakom ratten, hade Nobina tydliga regler kring chaufförers mobilanvändande.

– Vi har en process och är otroligt tydliga med hur vi ser på sånt här. När nya lagen kom så gick vi ut hårt med information. Och vi hade redan innan den nya lagen nolltolerans, även om man använde headset.

Undersökningen är precis inledd och några beslut om vilka åtgärder som kommer vidtas dröjer.

– Folk har fått sluta hos oss för sådana här saker innan. Men vi får se vem det rör och vad det finns för förklaring. Men har man suttit med mobilen så blir det ett personalärende på en gång.

Se även: Här svingar mannen väska rakt i ansiktet på busschauffören

Themes
ICO