logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Uppskattad broderikurs har nått sitt slut – deltagare berättar om kärleken till brodyr: ”Älskar att komma hit och är nu helt knäckt”

Backans Gun Johnsdotter anordnade en kurs tillsammans med Åsa Westman i fritt broderi.

Vad är broderi? Rent konkret är det ett hantverk där du, med nål och tråd, syr på ett tyg eller något annat mjukt material.

Det är en teknik med urgamla anor och här i norden har man hittat broderade bårder och kantavslutningar på plagg i gravar från bronsåldern.

Broderi är dock så mycket mer än bara en teknik.

– Det är bra för själen att brodera och det framkallar ett välbefinnande. Det är avkopplande. Det är som terapi. Man mår väldigt bra av att skapa och det är en lisa för själen, säger Backans Gun Johnsdotter.

Åsa Westman och Backans Gun Johnsdotter tittar på ett axplock av det som deltagarna skapat under kursen.
Backans Gun Johnsdotter berättar varför de anordnar kursen för nybörjare.

Gun har tillsammans med Åsa Westman sedan i januari anordnat nybörjarkurser i fritt broderi för 18 närvarande kursdeltagare.

Först började de med en intensiv helg och därefter har de träffats varannan tisdag.

– Det är jättekul att göra det här i grupp och det sporrar oss också att hitta på nya saker. Vi är inte på någon annan nivå än deltagarna, egentligen, utan vi har bara broderat mera och gjort många, många misstag, säger Åsa Westman.

Kreativitet och fantasi uppmuntrades och deltagarna har också verkligen skapat fritt.
Många kuddar har skapats men likaså, bland annat, fina väskor.

De har i kursen gått genom hur man broderar med applikationer och hur det blir grannlåt med pärlor, paljetter och glitter.

Deltagarna har fått lära sig grundkunskaper vad gäller material, stygn, idé, färg och form.

– Vår kurs kanske går helt stick i stäv mot vad man lärt sig på syslöjden. Vi uppmuntrar deltagarna att använda sin egen fantasi och brodera precis vad och hur man vill, betonar Åsa Westman, där kreativitet snarare än tradition legat i fokus.

Tanken var att deltagarna, och lärarna, skulle inspireras av varandra under tisdagarna.
Åsa Westman berättar att det varit otroligt inspirerande att vara lärare under denna kurs.

Duon bakom kursen berättar att det varit otroligt inspirerande att se vad deltagarna har gjort och de har häpnats och besjälats av allt som skapats.

– Det vi kan förmedla är att våga testa och våga lita på att det blir bra i slutändan. Dra aldrig upp något utan fortsätt bara sy. Det blir ändå aldrig som man tänkt sig, säger Åsa Westman, och det är nog ett råd du kan applicera både på broderi och livet i stort.

– Förhoppningsvis har vi väckt en lust hos deltagarna att fortsätta hålla på med det här, fortsätter Åsa Westman.

Under det sista tillfället fortsatte deltagarna att brodera in i det sista.
Backans Gun Johnsdotter kände sig lite vemodig under den sista tisdagen tillsammans.

En som har blivit inspirerad under kursen är Ingrid Leander som rest till Mora från Leksand för att delta.

– Jag älskar att komma hit och är nu helt knäckt över att kursen är slut. Det är så lagom att komma hit varannan vecka. Det är rogivande att hålla på med händerna och visst är det terapi, säger Ingrid Leander.

Hon har varit fast i broderiets klor sedan hon gick en kurs på Mora folkhögskola. Anledningen till att hon anslöt sig till denna kurs är dels den sociala aspekten, dels att bli inspirerad av andra.

– Det är så mycket fint som görs av alla deltagare. Jag hade tidigare inget självförtroende i att brodera fritt. Nu har jag blivit inspirerad och vet att det kan jag visst, säger Ingrid Leander.

Åsa Westman går genom några tips under den sista kursen.
Det kommer nog dröja några månader innan det blir aktuellt att använda dessa fina vantar men sommaren är, som bekant, kort.

Kursen avslutades med att alla fick ta med sig något som de skapat under utbildningen och visa upp det för de andra deltagarna.

– Det är lite vemodigt att det är sista tillfället men det blir ju flera kurser framöver, avslutar Backans Gun Johnsdotter.

Themes
ICO