Under hösten och vintern rapporterade UNT om flera stora slagsmål i city. Daniel Larsson är kommissarie och chef för yttre befäl i Uppsala.

Har situationen med gängbråk i Uppsala city förändrats sedan förra året?

– Det är svårt att uttala sig om. Nu kommer sommaren vilket innebär fler ungdomar på stan som inte går i skolan, så vi får avvakta och se till efter sommaren.

Daniel Larsson berättar att polisen inte har statistik över gängbråk.

– I viss statistik syns gängbråken som bråk mellan ungdomar och i annan statistik hamnar de under enskilda misshandelsfall. Mörkertalet är stort eftersom anmälningsbenägenheten är mycket låg.

Vad handlar bråken om?

– De flesta bråken handlar om droger och pengar. Det är få kriminella som inte tar narkotika. Och våldet ligger nära till hands när det handlar om narkotikahantering: vem som får sälja var, om stöldgods och pengar.

Polisen har lagt mycket resurser på ökad närvaro i city och har ett nära samarbete med socialtjänst, skolor och gallerior på stan.

Hilde Wiberg, enhetschef på ungdomsjouren i Uppsala, tycker att läget i centrum blivit bättre jämfört med förra året.

– Vi har tajtat till samarbetet mellan socialtjänsten, kommunen och polisen. De kommunala ordningsvakterna jobbar intensivt med frågan kring ungdomsgäng på stan. Och polisen har gjort ett stort arbete med ökad synlighet och närvaro. Vi från socialtjänsten arbetar också brottsförebyggande exempelvis genom samarbete med citysamverkansgruppen och med att bygga relationer med de unga vi möter på stan, vilket haft positiv effekt.

Daniel Larsson, ser dock att mer behöver göras.

– Polisen hinner inte med. Vi skrapar bara på ytan med vårt jobb. Drogerna och gängen är en stor utmaning för Uppsala. Och de kriminella gängen som håller på med droghandel är fortfarande kvar. Handlarna är också bekymrade över situationen med ungdomsgäng som stjäl märkeskläder.

Daniel Larsson säger att gängen håller till vid Resecentrum, Stadsparken, Påvel Snickares gränd, Frodeparken och Stationsgallerian och numera även vid Gränby centrum. Men polisen har även larmats om större bråk i Gränby och i Gottsunda/Valsätra.

– Vi får inte vara naiva. Många ungdomar sköter sig och går i skolan, men vi har fortfarande en stor grupp som tar droger och tillhör kriminella nätverk.