logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Vi kan få sol och vår redan nu till helgen

Håll ut bara några dagar till – på fredag kan det officiellt bli vår i Sydsverige.

Och till helgen kommer värmen på allvar, med tvåsiffriga temperaturer.

– Mild luft är på väg upp från Nordafrika. Och det fortsätter vara varmt för årstiden in i nästa vecka, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

Den meteorologiska definitionen av vår är att den årstiden infaller när ett område har haft en dygnsmedeltemperatur på över noll grader sju dygn i rad.

På tisdagen hade medeltemperaturen i stora delar av Sydsverige legat över noll fem dygn i rad.

_ Vi går mot vår på ganska många platser i Skåne, Halland och Bohuslän, och även vid Blekingekusten, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på vädertjänsten StormGeo.

Osäkert efter fredag

Onsdagen väntades fortsätta på samma sätt med en hel del sol och en dagstemperatur på fem–sex plusgrader – men därefter är det osäkert.

Det finns en verklig risk för ett bakslag under det allra sista dygnet av de sju.

– Det är rätt spännande. På torsdag svänger det om rätt så bra och kall luft kommer ner norrifrån, säger Lasse Rydqvist.

– Då kommer lite nederbörd som till och med kan falla som snö i framför allt Småland och ner mot Blekinge. Inga jättestora mängder men det kan lägga sig.

Mildluft på lördag

Om temperaturen faller under noll på torsdag måste vi börja om och räkna till sju dygn igen när det på nytt blivit varmare.

Det kan fortsätta vara lite kyligt även under fredagen. Det väntas bli några enstaka plusgrader och ganska torrt väder.

”Vi får väldigt milt väder med höga temperaturer för årstiden”, lovar meteorologen Lasse Rydqvist. Foto: SVT

Men på lördag kommer alltså mildluften.

– Det är värme i Nordafrika som kommer upp till oss som mildluft från sydväst, säger Lasse Rydqvist.

Tvåsiffrig värme

– Vi får väldigt milt väder med höga temperaturer för årstiden. Det blir kanske inte precis Afrikavärme, men i alla fall tvåsiffriga temperaturer.

Och det tar inte slut där. Även efter den kommande helgen kan vi hoppas på att få behålla den behagliga vårvärmen.

Våren kan komma tidigast den 15 februari – och det datumet har vi ju redan passerat. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX SWEDEN

– Prognoserna har gått i sär, men som det ser ut nu verkar mildluften stanna kvar in i nästa vecka, säger Lasse Rydqvist.

– Det ser ut att bli en period med soligt och varmt väder och ganska många plusgrader på dagarna.

Inte före den 15 februari

Det är fullt rimligt att prata om vår just nu. Starten på våren kan enligt meteorologerna infalla tidigast den 15 februari, och det datumet har ju passerats.

Enligt SMHI når våren för det mesta sydligaste Sverige i slutet av februari eller i början av mars.

Statistiken från de senaste 150 åren visar också att vårens medeltemperatur – under perioden mars till maj) stigit med nästan tre grader under den tidsperioden.

Themes
ICO