logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Vinexperten testar 50 nyheter på bolaget – här är hans 10 favoriter: "God smakvaluta för pengarna"

Vinexpert Sune Liljevall skriver denna vecka om vinnyheter på Systembolaget i oktober.
Vinexpert Sune Liljevall skriver denna vecka om vinnyheter på Systembolaget i oktober.

Gillar du att lagra viner hemma? Då har du en hel del passande rödviner att botanisera bland i oktobers tillfälliga exklusiva nyhetssläpp 5 oktober.

Många har potential att utvecklas även om flertalet går att njuta redan nu till höstens mustiga kötträtter. För det handlar mestadels om påtagligt smakrika rödviner denna månad, plus ett antal intressanta vita.

Jag har bland drygt 50 testade valt ut tio som du främst ska satsa på. Som finns i hyfsade volymer och ger god smakvaluta för pengarna. Som vanligt kan du kostnadsfritt beställa de viner som inte tas hem till just din systembutik.

/SUNE LILJEVALL

Bland oktobers vinnyheter som släpps 5 oktober finns många mustiga rödviner av vilka fler lämpar sig för att lagra med god utvecklingspotential.
Bland oktobers vinnyheter som släpps 5 oktober finns många mustiga rödviner av vilka fler lämpar sig för att lagra med god utvecklingspotential.

Umathum Grauer Burgunder 2017

● Ursprung: Österrike

● Pris: 159 kr

● Systembolagsnummer: 96046

● Omdöme: Här bjuds en härligt generös något vaxig frukt med toner av gula päron, honungsmelon, mineraler, en liten druvtypisk kryddighet och balanserande frisk syra. En utmärkt pinot gris med fyllig munkänsla att njuta till smakrika fiskrätter, ljust kött och ost. (Pinot gris kallas grauer burgunder i Österrike)

Umathum Grauer Burgunder 2017.
Umathum Grauer Burgunder 2017.

Casal di Serra Vecchie Vigne Verdicchio dei Castelli di Jesi 2016

● Ursprung: Marche, Italien

● Pris: 149 kr

● Systembolagsnummer: 96216

● Omdöme: Casal di Serra Classico Superiore är ett populärt vin, från familjeföretaget Umani Ronchi, i ordinarie sortimentet. I beställningssortimentet finns detta mer noggrant formulerade verdiccchiovin från de äldsta vinstockarna från samma producent för 215 kr. Men nu när det lanseras bland oktobers tillfälliga nyheter är priset påtagligt lägre. Det handlar om ett riktigt gott torrt, generöst matvin med gula äpplen, tropiska toner och mogen citrus i en frisk mineralfräsch delikat stil. Bra val till de flesta fiskrätter, matiga sallader, ost och kallskuret.

Casal di Serra Vecchie Vigne Verdicchio dei Castelli di Jesi 2016.
Casal di Serra Vecchie Vigne Verdicchio dei Castelli di Jesi 2016.

Baron de Ley Tres Viñas Reserva Blanco 2014

● Ursprung: Rioja, Spanien

● Pris: 159 kr

● Systembolagsnummer: 96186

● Omdöme: Härligt fyllig vit rioja gjord på de tre druvsorterna viura, malvasia och white grenache (därav vinets namn). Exponerar en generös smak av blandade frukter tillsammans med ett uns honung och tydliga, lite vanilj- och kokoslika toner från de amerikanska faten. Helt klart ett användbart, personligt och gott matvin till smakrika, gärna grillade eller panerade, fiskar, kyckling, anka och milda feta ostar.

Baron de Ley Tres Viñas Reserva Blanco 2014.
Baron de Ley Tres Viñas Reserva Blanco 2014.

Château d’Angles La Clape Grand Vin 2014

● Ursprung: Languedoc-Roussillon, Frankrike

● Pris: 169 kr

● Systembolagsnummer: 95789

● Omdöme: Imponerande välbalanserat och smakrikt vin med elegans och klassiska förtecken. Ger faktiskt lite förnäm bordeauxkänsla, trots helt andra råvaror. Men vinmakaren har jobbat på anrika Bordeauxslottet Château Lafite, vilket sannolikt satt sina spår. Det här vinet är gjort på de typiska sydfranska druvsorterna grenache, syrah och mourvedre och har en tydlig fatkaraktär i harmoni med såväl röda som mörka bär. Gott och drickvänligt redan nu till mörkt kött, gärna vilt. Lufta då gärna vinet i en timme innan. Men här finns potential för utvecklande lagring i upp till tio år. Ett klockrent fynd för sitt pris.

Château d’Angles La Clape Grand Vin 2014.
Château d’Angles La Clape Grand Vin 2014.

San Fereolo 2010

● Ursprung: Piemonte, Italien

● Pris: 189 kr

● Systembolagsnummer: 95689

● Omdöme: Månadens överraskning! Det här är definitivt det godaste och mest komplexa vinet jag smakat på Piemontes dolcettodruva. Här har druvans ofta lite ogint sträva surkörsbärssmakande karaktär genom lagring transformerats till en ljuvligt harmonisk, sammetslent följsam, smak av röda bär, lakrits, läder och tobak i ljuv förening. Kalasval till en finare köttbit.

San Fereolo 2010.
San Fereolo 2010.

Chiara Condello 2015

● Ursprung: Emilia-Romagna, Italien

● Pris: 139 kr

● Systembolagsnummer: 95758

● Omdöme: En seriöst anslagen, fint strukturerad sangiovese med solmogna röda bär som smultron, i den långa relativt lätta och eleganta smaken. En riktigt god ny och trevlig bekantskap som passar fint till en lite finare mörk köttbit eller matig pastarätt.

Chiara Condello 2015.
Chiara Condello 2015.

Crozes-Hermitage Domaine Aléofane 2016

● Ursprung: Rhône, Frankrike

● Pris: 189 kr

● Systembolagsnummer: 90069

● Omdöme: Riktigt gott och typiskt syrahvin med lite charktonad, rökig mörk frukt med stråk av lakrits och svartpeppar. Ett välgjort och balanserat köttränktande vin som kan må bra av ytterligare lagring. Vill du dricka det i höst så lufta det gärna i karaff i ett par timmar innan förtäring för att öppna upp vinets delikata potential.

Crozes-Hermitage Domaine Aléofane 2016.
Crozes-Hermitage Domaine Aléofane 2016.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015

● Ursprung: Toscana, Italien

● Pris: 199 kr

● Systembolagsnummer: 95680

● Omdöme: I det är området av Toscana får sangiovesedruvan ofta en lite annorlunda mer komplex framtoning. Här har vi en mycket god representant för området med en delikat, lång körsbärskaraktär med inslag av katrinplommon i en fintextuerad tanninstruktur och med mognadsinslag av läder och söt piptobak i tilltalande symbios. Ett utmärkt matvin nu och i åtminstone fem år framåt.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015.
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015.

Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican 2016

● Ursprung: Frankrike

● Pris: 249 kr

● Systembolagsnummer: 95225

● Omdöme: Ett påtagligt fylligt grenachedominerat ”påvevin” med såväl solmogna röda bär som mörka (då kanske främst björnbär) och fikon på den generösa, lätt kryddiga, fint strukturerade, smakpaletten. Njut till höstens stekar och grytor, eller bara till en bit lagrad hårdost typ parmesan. Vinet kan med fördel även lagras några år.

Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican 2016.
Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican 2016.

Roda Reserva 2013

● Ursprung: Rioja, Spanien

● Pris: 259 kr

● Systembolagsnummer: 95139

● Omdöme: Ett maffigt riojavin som fått något av kultstatus, vilket är förståeligt. Bjuder på en massiv smak av mörka bär, choklad, tobak och fat i verkligt storslagen, läcker förening. En modern ickeklassisk rioja i en ytterst seriöst formulerad stil som det inte är någon brådska att dricka. Kommer att utvecklas ytterligare med lagring. (Santidigt som detta vin lanseeras även prestigevarianten Roda l Reserva i en liten volym för 429 kr)

Roda Reserva 2013.
Roda Reserva 2013.

Themes
ICO