Sweden

Vissa platser borde få behålla sin mystik

Den 21 juli 1969 gick människan för första gången över månens yta. Men var det egentligen ett framsteg? Kanske finns det platser vi helt enkelt borde låta förbli främmande.

Idag är det exakt femtio år sedan en mänsklig expedition landade på månen och, på ett ytterst amerikanskt vis, placerade en amerikansk flagga på dess yta. Klockan 04:56 steg astronauterna ut ur sin farkost inför världens blickar. De stannade i 21 timmar. Deras fotspår kommer förbli intakta i tiotusentals år.

För den som följde förloppet från jorden måste känslan ha liknat den magiska inledningen till Italo Calvinos ”Kosmokomik”, där månen ligger så nära jordens yta att den nästintill snuddar vid tidvattnet och en sjöfarare kan klättra upp till den längs en änterstege. Månen kom plötsligt närmare, men i och med landstigningen förlorade den också en del av sin mystik: på samma sätt som höga berg ter sig mindre mytomspunna när de väl bestigits gick vår mest närbelägna himlakropp från att vara någonting vi blickar mot i förundran till ytterligare en plats som avdramatiserats av människans teknologiska landvinningar.

Football news:

Barcelona played the best match at Setien. Even Griezmann scored: a perfect parachute after a heel pass from Messi
Arsenal have nothing to celebrate, they have to take every opportunity. Mourinho responded to the gunners' joke about Tottenham
Kike Of Setian: I understand less and less VAR
MATIC has extended his contract with Manchester United until 2023
With the death of Morricone, part of the world's cinema goes. De Laurentiis on the composer
Josep Bartomeu: Setien is doing a great job. We have full confidence in him
Pique on La Liga: Barca do not like to fall behind, but we have made every effort to change the situation