logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Vivallaskolan anmäls än en gång: ”Lärarna upplever inte att de har skolans ledning i ryggen”

Även Lärarnas riksförbund anmäler nu Vivallaskolan till Arbetsmiljöverket. Bengt Olov Johansson är huvudskyddsombud. Arkivfoto: Gabriel Rådström (flygbilden)
Även Lärarnas riksförbund anmäler nu Vivallaskolan till Arbetsmiljöverket. Bengt Olov Johansson är huvudskyddsombud. Arkivfoto: Gabriel Rådström (flygbilden)

Det var i början av april som problemen på Vivallaskolan ställdes på sin spets. Då sjukskrev sig all personal i en årskurs och ett 80-tal elever fick skickas hem. Efter det har lärare slagit larm i NA om en ohållbar situation. Skolan måste spara och minska antalet anställda, samtidigt är det bråkigt och stökigt på skolan och måluppfyllelsen är låg.

I förra veckan lämnade det ena av de två lärarfacken in en anmälan till Arbetsmiljöverket. I en skrivelse menar Lärarförbundet att arbetsmiljön är så dålig att det är fara för personalens hälsa. På torsdagen lämnade också Lärarnas riksförbund in sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Vivallaskolan, som är en skola från förskoleklass till sexan, har diskuterats mycket den senaste månaden. Lärare har slagit larm om en ohållbar situation och båda fackförbunden har lämnat in varsin så kallad 6:6 A-anmälan till Arbetsmiljöverket. Arkivfoto

– Vi har gjort en skrivelse som skickats först till rektor, men också till högsta ledningen för skolverksamheten, verksamhetschefen och skolchefen för Örebro kommun, säger Bengt Olov Johansson. Sedan har de tio dagar på sig att svara på vilka åtgärder som ska sättas in.

Lärarförbundet har redan gjort en anmälan, räcker inte det?

– Vi hade gärna sett att vi gjort den tillsammans men de gjorde bedömningen att lämna in en egen. Vi från Lärarnas riksförbund har nu träffat lärarna än en gång på skolan för att få en ännu tydligare bild av vad de behöver och nu har vi också lämnat in en anmälan. Om vi tar upp samma punkter som Lärarförbundet så får väl skolan behandla de gemensamt.

Bengt Olov Johansson är huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Örebro.
Bengt Olov Johansson är huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Örebro.

Vilka punkter tar ni upp i anmälan?

– Vi har ett antal som vi trycker på, bland annat riktas skarp kritik mot skolans ledning. Lärarna upplever inte att de har skolans ledning i ryggen, stödet från ledningen har blivit kraftigt förändrat, säger Bengt Olov Johansson.

– Vi riktar också skarp kritik mot nedskärningarna, att skolan måste minska på antalet anställda. Lärarna påpekar att de tvärtom behöver en större personalstyrka. Vi är faktiskt oroliga för hur det ska bli, lärarna går ju redan nu på knäna.

Bengt Olov Johansson tar också upp problemen med omsättningen av personal.

– Det handlar inte bara om att få lärare till skolan utan också att de stannar. Just nu behövs akuta åtgärder men det behövs också en långsiktig plan över tid så att Vivallaskolan blir en bra skola dit elever söker sig och där lärare vill jobba.

Themes
ICO