Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

El Govern no veu «amb bons ulls» l’augment dels lloguers més baixos

Després que aquest dimarts la Comissió Nacional de l’Habitatge proposés, en una de les vint mesures que ha enviat al Govern per a incloure en la llei de mesures de l’habitatge del 2023, incrementar els lloguers més baixos per sobre de l’IPC, però sense superar el 30% dels ingressos del conjunt de la unitat de convivència, el Govern va reaccionar ahir a aquesta possibilitat. En aquest sentit, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va explicar que no havien rebut aquestes mesures i que, per tant, encara se les havien d’estudiar detingudament, però va avançar que «no és una proposta que veiem amb bons ulls», ja que «estem en un context en què hem de controlar els preus del lloguer». Ara bé, va afegir, «no ens agrada intervenir», però «hem de protegir la part més feble, que és el llogater».

Precisament ahir es va conèixer l’IPC avançat del mes de maig. Així, la variació interanual estimada és del 6,5%, segons el càlcul de l’indicador avançat. En cas de confirmar-se, augmentaria cinc dècimes respecte a l’IPC avaluat al mes d’abril (6,0%). Aquest increment de la inflació seria a causa de l’augment de preus de dos grups: l’alimentació, per una acceleració en els preus dels aliments en general, i el transport, a conseqüència d’un augment en el preu dels carburants. 

Eric Jover, per la seva banda, va matisar aquest increment i va recordar que Andorra es troba per sota de la mitjana europea, que la inflació subjacent se situa en el 2,5% i que la causa principal és l’energia, però que en altres sectors és més moderada. «Esperem que en el cas de l’energia es normalitzi», va vaticinar. Ara bé, va reconèixer que a final d’any, quan es conegui l’IPC definitiu, el Govern haurà de decidir com s’aplicarà, tot i que «cal esperar quina serà l’evolució, però serà un element per a la reflexió».

Sobre la implicació que l’IPC té, per exemple, en algunes empreses de sectors que pateixen especialment l’increment dels salaris –també en el cas dels augments fora de l’IPC del salari mínim–, ja que depenen molt dels recursos humans, l’Executiu va anunciar ahir que donaria aviat una solució a les companyies de neteja i del transport escolar, perquè les factures dels serveis que presten a l’administració incloguin aquests increments i ho puguin compensar amb l’augment dels sous dels treballadors.