Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Espanya elimina el vot pregat pels nacionals a l’estranger

Els residents al Principat de nacionalitat espanyola ho tindran més senzill per desenvolupar el seu dret de vot a les pròximes eleccions generals d’Espanya –previstes per l’any vinent–. Això es deu al fet que el Congrés dels Diputats del país veí va aprovar el dijous una reforma de la Llei electoral que elimina el vot pregat, el mecanisme de votació per correu pels electors que resideixen a l’estranger. 

Aquesta eina desapareix 10 anys després que es posés en marxa perquè, al llarg de la seva trajectòria, s’ha evidenciat que les sol·licituds de les paperetes i l’emissió del vot des de fora d’Espanya era un procés feixuc i complex, comportant una baixada en la participació electoral des de l’estranger. A tall d’exemple, en les eleccions generals de l’abril de 2019, només hi van prendre part un 8% dels electors residents fora d’Espanya.

D’aquesta manera, les principals novetats de la nova legislació electoral del país veí del sud inclouen que: no caldrà sol·licitar el vot; es podran descarregar les paperetes per internet o bé demanar que les enviïn per correu postal; l’ampliació d’altres punts de votació oficials més enllà d’ambaixades i consolats; un marge de cinc dies per votar fins als tres dies previs als comicis; i l’ampliació a dos dies del termini de l’escrutini. 

Està previst que la nova normativa s’apliqui de cara les pròximes eleccions generals, ja que un cop aprovada al Congrés, la llei ha de ser ratificada pel Senat.