Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Filloy reitera que el mercat de l’habitatge necessita “protecció”

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic

El ministre d'habitatge Víctor Filloy.

El ministre d'habitatge Víctor Filloy.


Escrit per: 

L. B. S. / M. P. A. / Foto: SFGA/JAViladot

“El mercat de l’habitatge està tensionat, necessita encara una visió de protecció de les persones i famílies”. Així ho ha declarat avui el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, en ser interpel·lat sobre les propostes de la Comissió Nacional de l’Habitatge celebrada aquest dimarts. Tot i així, ha reconegut que cal trobar un equilibri entre aquesta protecció i els interessos privats del sector immobiliari. Ara bé, en últim terme serà el Govern qui, un cop ponderades les propostes aportades, decidirà quines han de ser aprovades i quines descartades “en funció de la voluntat política de cadascuna de les mesures”. Encara amb relació a la possibilitat d’intervenir en el mercat establint uns topalls en els preus del lloguer, el ministre ho ha descartat. I és que ha insistit que el que cal de totes totes és augmentar l’oferta de pisos de lloguer perquè el fet que la demanda superi amb escreix l’oferta existent provoca que els preus pugin.

Xarxa de pisos protegits
Filloy ha tornat a reivindicar les accions que des del Govern s’han portat a terme per donar solucions a la problemàtica, remarcant que no seran, però, a curt termini. En aquest sentit s'ha tornat a referir al projecte de pisos socials a Ciutat de Valls i als de preu assequible de la Borda Nova. Una línia encetada que podria derivar cap a la creació d’una xarxa d’habitatge protegit a llarg termini “per avançar-nos als cicles econòmics que cada vegada poden tensionar més el mercat i aportar solucions amb més perspectiva”. Així, el titular d’habitatge ha obert la porta a la cessió de terrenys per part dels comuns al Govern, que ja s’encarregaria d’edificar pisos de lloguer.

Quant a donar sortida als pisos buits, ha apuntat que l’important és que ara se sap quants són. Caldrà analitzar quina és la situació jurídica de cadascun. Per això, el Govern necessita una habilitació legal que li permeti saber qui són els propietaris i contactar-los un a un per proposar-los unes mesures que facin atractiu posar-los a lloguer, cosa que suposarà “una feina d’anys”, ha reconegut.

Filloy s'ha mostrat favorable a flexibilitzar encara més les condicions per promoure la compra d’habitatge, com ara la rebaixa d’impostos. Segons ha aportat, “entre un 64-65% de la població resident està en el mercat de lloguer”, però si hi hagués algun tipus de rebaixes creu que també es distensionaria el mercat de lloguer. Amb relació a això, veu amb bons ulls l’increment del nombre d’hipoteques.

Costos de producció
Finalment, preguntat sobre com pot afectar l’augment dels costos de producció al mercat de l’habitatge, Filloy ha assenyalat que espera que sigui “una situació puntual”. Ha reconegut, però, que està afectant les obres en curs però confia que en els propers mesos la situació es regularitzi.