logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Andorra

Gairebé la meitat de la gent gran que viu en residències té demència

El 44,9% dels pacients institucionalitzats pateixen demència, un percentatge deu vegades superior als malalts que no estan en una residència assistida. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) demanen “establir uns indicadors de qualitat més realistes per al Model d´Atenció Sanitària Integral de la gent gran”.

El progressiu envelliment farà que l’any 2050, el 35% de la població sigui major de 65 anys, i això implicarà també un augment de la cronicitat i un major nombre de pacients amb diverses patologies. De fet, s’estima que a Espanya un 22% de la població pateix dos o més malalties alhora.

Aquest envelliment d’una població amb comorbiditats suposa un increment del cost sanitari i assistencial molt important. Una evidència n’és el fet que entre el 70 i 80% del pressupost anual sanitari es destina a l’atenció als majors de 65 anys.

Així, una jornada conjunta de l’AIFiCC i de la CAMFiC analitza la situació dels pacients ingressats en residencies assistides. La jornada ha constatat que els pacients que viuen ingressats en residències assistides tenen rendes per càpita baixes, i un grau de complexitat i de dependència elevat, més del 90% presenta un grau II, és a dir, dependència severa o grau 3, gran dependència.

En general, tenen més malalties, tant orgàniques (diabetis, insuficiència renal crònica, insuficiència cardíaca) com mentals (depressió, psicosis atípiques). Concretament, presenten depressió un 37,9%, i són pacients crònics complexos un 32,4%.

Unificar els models d’atenció a la gent gran

L’atenció primària és la responsable de l’atenció a la gent gran, tant a la consulta, com al domicili o a la residència, i juga un paper clau en la identificació i prevenció de situacions de risc, en la derivació a serveis socials, i en l’acompanyament a les persones i a les famílies en el procés d’institucionalització.

Però, donar resposta a les necessitats i les demandes sanitàries i socials de les persones grans que viuen en residències és un repte sociosanitari que cal abordar de manera coordinada per poder oferir una atenció integral i de qualitat.

En aquest context, la CAMFiC i lAIFiCC demanen “unificar els models d’atenció a aquests pacients, (actualment hi ha diferents proveïdors d’atenció a les residències), també incrementar el pressupost destinat a l’atenció a la gent gran i establir uns indicadors de qualitat més realistes per al Model d’Atenció Sanitària Integral a les Residències que el Departament de Salut està desenvolupant dins del Programa de Prevenció i Atenció a la cronicitat”.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO