Albania

40 mijë persona në Shqipëri jetojnë me më pak se 2 USD në ditë, me rënie që nga viti 1993

Gati 1,4% e popullsisë së Shqipërisë në vitin 2017 jetonin në varfëri ekstreme me më pak se 2 dollarë në ditë, sipas një raporti për varfërinë të Bankës Botërore, që ndonëse është publikuar së fundmi, u referohet të dhënave të tre viteve më parë.

Institucioni financiar ndërkombëtar përllogarit se në vitin 2017, në Shqipëri ishin 40 mijë persona në varfëri ekstreme.

Duke analizuar ecurinë e objektivave të zhvillimit të qëndrueshëm, Banka Botërore përllogarit se varfëria ekstreme në Shqipëri ka rënë që nga viti 1993, ku ishin në kushte e ekstreme mbi 45% e popullsisë së kohës, ose rreth 150 mijë persona.

Fatkeqësisht, parashikimet sugjerojnë se, objektivat për uljen e varfërisë nuk do të arrihen në të gjithë botën. Edhe nën skenarë të arsyeshëm optimistë të zhvilluar para pandemisë COVID-19, 6.1% e njerëzve në botë ka të ngjarë se do të jetonin ende në varfëri ekstreme deri në 2030. Por me goditjen që ka dhënë pandemia kjo përqindje do të jetë më e madhe.

Në fillim të viteve 1990, përhapja globale e varfërisë ekstreme ishte më shumë se 30%, por kjo mesatare maskonte një ndryshim të madh në të gjithë vendet. Disa të tilla, si ato në Europë dhe Amerikën e Veriut, nuk kishin pothuajse asnjë varfëri ekstreme, ndërsa një pjesë e vogël e vendeve në Afrikën Subsahariane, Azinë Lindore dhe Azinë Jugore kishin nivele ekstreme të varfërisë mbi 70%.

Dy vende shumë të populluara dhe shumë të varfra, Kina dhe India, përbënin 60% të njerëzve jashtëzakonisht të varfër.

Ulja globale e varfërisë që nga viti 1993 është udhëhequr kryesisht nga performanca ekonomike e këtyre dy vendeve. Nga 1.2 miliardë njerëz që i shpëtuan varfërisë ekstreme nga 1993 në 2017, 969 milion (80%) ishin në Kinë dhe indi.

Kina uli nivelin e saj të varfërisë ekstreme nga 57% në 1993 në nën 1% në vitin më të fundit të anketës së familjeve. Arritja e Indisë nuk ishte aq dramatike, por gjithsesi thelbësore: përgjysmoi shkallën e saj të varfërisë ekstreme midis 1993 dhe 2011 dhe shkalla e saj 2017 vlerësohet të jetë pak mbi mesataren botërore prej 9.2%. India do të vazhdojë të jetë një kontribuues i rëndësishëm për uljen e varfërisë ekstreme globale.

Shkalla e varfërisë ekstreme ra edhe në Afrikën Subsahariane, nga rreth 60% në 1993 në rreth 40% në 2017. Por për shkak të rritjes së shpejtë të popullsisë, numri i njerëzve që jetojnë në varfëri ekstreme u rrit nga 335 milion në 431 milion.

Që nga viti 2011, Azia e Jugut nuk ka qenë qendra globale e varfërisë ekstreme. Sot, numri më i madh i njerëzve jashtëzakonisht të varfër janë përqendruar në Afrikën Sub-Sahariane.

Përqendrimi i varfërisë ekstreme është zhvendosur nga Azia në Afrikë.

o.j/dita

Football news:

Jovic scored twice in the 1st game for Eintracht after returning. The same number of goals in two seasons at Real Madrid
Liverpool have scored 34 points in 18 Premier League games. Under Klopp, it was worse only once - in the 2015/16 season (27)
Schalke lost to Eintracht and returned to last place in the Bundesliga
Messi will start for the Super Cup final with Athletic
Lautaro on Lukaku before Juve: Ronaldo will play an important role in the match, but we also have our killer
Jovic scored a double in the 1st game for Eintracht after returning. Almost a year has passed since the last goal for Real Madrid
Klopp pro 0:0 with Manchester United: We didn't score, and that's the most important thing in football. This is not the result we wanted