Albania

​A duhet të mbajnë maska njerëzit që janë shëruar nga COVID-19?

Ndërsa numri i njerëzve të infektuar me koronavirus rritet, vazhdon të rritet edhe numri i atyre që janë shëruar nga sëmundja e shkaktuar nga virusi.

Sidoqoftë, pacientët që shërohen nga COVID-19 mund të mos ndihen menjëherë plotësisht të shëndetshëm. Efektet anësore mund të zgjasin dhe ekspertët mjekësorë kanë shprehur shqetësimin për dëmtimin afatgjatë, veçanërisht në mushkëri dhe zemër.

Gjithashtu, megjithëse pacientët ka të ngjarë të jenë imunë për të paktën disa kohë pas shërimit, ekzistojnë shqetësime në lidhje me ri-infektimin me koronavirus, që do të thotë që njerëzit që kanë pasur tashmë virusin duhet të vazhdojnë të mbajnë maska, distancë fizike dhe masa të tjera të përshkruara epidemiologjike, të tilla si larja e duarve dhe shmangia e prekjes së fytyrave.

Dr. Patrick Kachur, një profesor në Shkollën e Shëndetit Publik Mail Columbia në Nju Jork, vuri në dukje se një numër i vogël i rasteve të njerëzve me COVID-19 për herë të dytë u regjistruan. “Ne nuk e dimë akoma se sa ngjitëse mund të jenë,” tha ai për Today.

Dr. Colin Kraft nga spitali në Atlanta tha se disa raste sugjerojnë që njerëzit që sëmuren për herë të dytë mund të kenë simptoma më të lehta. “Ne nuk e dimë, por ne mendojmë se kur infektoheni përsëri, ka më shumë të ngjarë që simptomat të jenë më të lehta, sepse sistemi juaj imunitar tashmë e ka luftuar këtë sëmundje një herë”, tha mjeku.

Megjithatë, kjo nuk mund të jetë gjithmonë rasti, mund të ketë forma më të rënda në fjalë. Kachur dhe Kraft thonë se ishte e rëndësishme të vazhdohej me mbajtjen e maskës, veçanërisht pasi që virusi vazhdon të përhapet me shpejtësi të lartë.

Përveç uljes së mundësisë së ri-infektimit me COVID-19, mbajtja e një maske gjithashtu do të ndihmojë në mbrojtjen e njerëzve përreth jush nga viruse të tjera.

“Ju mund të mbani diçka tjetër përveç COVID-19, kështu që është një ide e mirë që thjesht të përpiqeni të zvogëloni transmetimin e viruseve të frymëmarrjes këtë vit,” tha Kraft.

“Pika e frymëmarrjes transmeton gjëra të ndryshme, kështu që vetëm mbajtja e një maske është një mënyrë e shëndetshme për t’u sjellë, veçanërisht tani.”

Kachur pranoi që mbajtja e maskave edhe pas prekjes me COVID-19 mund të parandalojë përhapjen e viruseve të tjera, të cilat mund të jenë të rëndësishme, veçanërisht pasi mjekët përpiqen të kuptojnë më shumë rreth efekteve afatgjata të COVID-19 në të gjithë trupin e njeriut.

h.b/dita

Football news:

Andrea Pirlo: Criticism is inevitable when you are suddenly appointed Juve coach, but the results will say everything for me
Zidane on relegation from the 3rd League club: It's not a shame, let's not go crazy. Real Madrid wants to win, sometimes it doesn't come out
Real Madrid were eliminated from the Spanish Cup for the fifth time by a team from the 3rd league
Solskjaer on 2-1 with Fulham: Having conceded, Manchester United woke up and played a good match. Pogba played well
Manchester United won a Premier League match for the 94th time, conceding first. This is a record of the tournament
Pirlo took the first trophy as a coach-snatched the Super Cup from Gattuso. And once they won together
Cristiano Ronaldo: Milan and Inter are very strong, but Juventus can win Serie A