Albania

Ana pozitive e të jetuarit në një botë të mbushur me media sociale

Në këtë pikë, po bëhet gjithnjë e më e qartë se rritja e komunikimit virtual dhe medias sociale nuk është e gjitha lule dhe bukur kur bëhet fjalë për përmirësimin e gjendjes shpirtërore të njerëzve. Bullizmi në internet është në rritje, duke çuar në të gjitha llojet e rezultateve negative për adoleshentët dhe të tjerët në të gjithë botën. Forma të ndryshme të mashtrimeve që mbështeten në këtë lloj teknologjie janë zbrazja e llogarive bankare të të moshuarve, komunikimi anonim, kërcënime të ndryshme e shumë të tjera.

Rritja e internetit dhe teknologjive të bazuara në media sociale është problematike në shumë mënyra kur bëhet fjalë për përvojën njerëzore dhe na mbetet të gjithëve që ta marrim seriozisht këtë çështje në të gjitha drejtimet.
Por ndërsa shumë njerëz kanë shkruar shumë për këtë temë, është e rëndësishme gjithashtu të pranojmë faktin se në të vërtetë ka disa anë pozitive që media sociale dhe teknologjitë e smartphone-ve po i shtojnë botës sonë. Glenn Geher, pedagog psikologjie në Universitetin e Nju Jorkut tregon se nga perspektiva e Psikologjisë Pozitive Evolucionare, teknologjitë e mediave sociale janë ndoshta prototipi i teknologjive që rrëmbejnë psikologjinë tonë të evoluar, shpesh duke bërë kërdinë në botën tonë.

Siç është e vërtetë për kaq shumë fenomene në botën tonë, efektet e mediave sociale dhe internetit janë të përziera kur bëhet fjalë për përvojën njerëzore. Pra, nga këndvështrimi i dikujt që ka qenë mjaft i zëshëm në lidhje me efektet e pafavorshme të mediave sociale në botën moderne, këtu janë tre pika që flasin për anën e ndritshme sipas Glenn:

Vlerësimi social në shkallë të gjerë, të menjëhershme

Në fund të ditës, të gjithë duam vërtetimin shoqëror. Ne duam që të tjerët të shprehin vlerësim, mirëkuptim dhe respekt për ne. Nevoja për vërtetim shoqëror është një proces thelbësor psikologjik që ka rrënjë në të kaluarën tonë evolucionare. Paraardhësit tanë që nuk arritën të merrnin vërtetim nga të tjerët ishin në rrezik në lidhje me lidhjet e rëndësishme shoqërore që do të kishin qenë kritike për mbijetesë dhe, në fund të fundit, riprodhimin.

Me mediat sociale, njerëzit mund të marrin vërtetimin shoqëror menjëherë, publikisht dhe thelbësisht. Me mediat sociale, njerëzit mund të marrin vërtetimin shoqëror në mënyra që janë, në thelb, evolucionarisht të pashembullta. Një selfie në Instagram mund të mbledhë dhjetëra pëlqime dhe komente pozitive të tilla si “uau, dukesh shumë mirë!”; “shumë e bukur!”; “i mrekullueshëm!”; dhe më shumë. E njëjta gjë vlen për Twitter, Facebook dhe të tjerët. Vlerësimi shoqëror, një nevojë thelbësore për të gjithë ne, tani është diçka që është më e arritshme se kurrë.

Sigurisht, në shumë mënyra, ky lloj i vlerësimit shoqëror mund të jetë sipërfaqësor dhe inferior ndaj vlerësimit më të mirëfilltë, personal, nga të tjerët afër. Por akoma, pa diskutim, shumë njerëz sot marrin nivele të ndryshme të vlefshmërisë sociale përmes mediave sociale.

Njohja dhe vlerësimi i madh i të tjerëve

Njohja dhe vlerësimi i përpjekjeve, arritjeve dhe veprimeve të të tjerëve është një pjesë themelore e anës pozitive të përvojës njerëzore. Na pëlqen të shprehim vlerësim për të tjerët dhe na pëlqen kur të tjerët shprehin vlerësim për ne.

“Kohët e fundit, Universiteti i Nju Jork-ut nisi një bord kudo posaçërisht për të inkurajuar studentët tanë gjatë javëve të provimeve.” tregon Glenn.

Si një komunitet universitar, ato kanë menduar mënyra për të mbështetur studentët në kushte pandemie dhe kanë zgjedhur internetin për ti ndihmuar në këtë nismë.

Mbledhja e fondeve

Tani dëgjojmë mijëra histori suksesi të njerëzve që kanë mbledhur para për arsye të ndryshme.

Njerëzit po përdorin platforma të tilla si GoFundMe dhe change.org për të mbledhur fonde për të gjitha llojet e kauzave të denja. Prirja për njerëzit që të bashkohen së bashku dhe të lejojnë që fuqia e numrave të çojë në rezultate pozitive që kurrë nuk mund të arrihen nga asnjë individ i vetëm tregon përsëri për historinë tonë evolucionare.
Deri në këtë pikë, miliona njerëz kanë përfituar nga kjo lloj teknologjie në të gjitha llojet e mënyrave pozitive. Dhe kaq shumë nga këta njerëz po bëjnë një ndryshim si rezultat.

Pra, teknologjitë e bazuara në internet përfaqësojnë një bekim të përzier kur bëhet fjalë për përvojën njerëzore dhe kanë demonstruar një sërë rezultatesh. E thënë kjo, interneti në botën moderne nuk është totalisht i dëmshëm.
Në shumë mënyra, ai po na ndihmon, sidomos tani në pandemi ku vlen të përmendim se vetëm nëpërmjet “Zoom” njerëzit po komunikojnë kudo nëpër botë me njëri-tjetrin.

Përfitimet shtesë përfshijnë faktin se ne jemi të aftë të arrijmë vërtetimin shoqëror në mënyra më të menjëhershme se kurrë. Ne gjithashtu jemi të aftë t’u tregojmë të tjerëve mbështetje dhe inkurajim publikisht, me zë të lartë dhe me gjallëri dhe ne jemi të aftë të përdorim këto teknologji për, në mënyra të papara, të rritur ndërgjegjësimin për të gjitha llojet e çështjeve që përfitojnë nga vëmendja jonë kolektive. Ndërsa lëvizim në këtë botë të re të guximshme, të mbërthyer nga teknologjia e mediave sociale, duhet pak punë për të zhdukur disa anë negative dhe jemi në rregull.(SI)

Football news:

Lautaro on the contract with Inter: The agent and the club are working on it. I feel good in Milan
Messi worked in Barcelona's general group on the eve of the Spanish Super Cup final with Athletic
Pablo Sabaleta: Man City are capable of reaching the final of the Champions League, but the opponents there do not forgive mistakes
Filipe Luis: Simeone is not so good at communicating with players, but sometimes goes over pride
Ronaldo: Ronaldo is not the same as in Real Madrid. Now he knows how to control himself. Staying in the shadows for the entire match, he can harm the opponent in a minute
Soslan Gatagov is among the commentators of the Liverpool - Manchester United match on Okko. Track with Stognienko-separately
Ronald Koeman: Messi will decide whether to play with Athletic or not. With Leo Barcelona stronger, we lack his creativity