Albania

Çfarë dihet për Monumentin e Agonotetëve?

Monumenti i Agonotetëve është ndërtesë e shek. II në qendër të Apolonisë.

Ka qenë selia e Këshillit të Qytetit.

Sipas mbishkrimit kushtues, u ngrit prej pretorit, Agonotetit (drejtues  i ceremonive dhe i garave) dhe kryepriftit të Apolonisë, në kujtim të vëllait.

Përbëhet prej portikut dhe sallës në trajtë patkoi, me një shkallare prej 10 rreshtash të veshur me mermer.

Në ballë të monumentit vijojnë 6 kolona që mbajnë pjesën e sipërme të ndërtesës dhe frontonin e rrafshët.

Balli i monumentit harmonizon mirë me ndërtimet e trashëguara nga shekujt e mëparshëm.

——-

Botuar në rubrikën Enciklopedi të gazetës DITA. Materialet e kësaj rubrike bazohen në të dhënat e Fjalorit Enciklopedik Shqiptar, botim i Akademisë së Shkencave

Football news:

Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win
Alexey Miranchuk: It's nice to be Back in the game. We continue to work 🤙 🏻
Liverpool will deliver food packages to families in need during the school holidays