Albania

Maqedonia dhe Bullgaria në kërkim të zgjidhjes për kapërcim të dallimeve

Bullgaria e konteston emrin e shkurtër të Republikë së Maqedonisë së Veriut dhe gjuhën maqedonase. Kështu deklaron Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani. Ai po ashtu shtoi se të dy vendet kanë pritje të ndryshme edhe nga Marrëveshja për Fqinjësi të Mirë e cila është nënshkruar më parë, e për këtë qëllim kanë formuar grupe të punës që të tejkalohen këto dallime. Osmani thotë se në qoftë se grupet punuese do të kenë vështirësi për të gjetur gjuhë të përbashkët, atëherë janë të gatshëm që t’i ndihmojnë ata.
– Advertisment –

Në tekstin e kornizës negociuese janë kontestuar dy momente, nën një emri i shkurtër, gjuha dhe natyrisht nevoja për të ndjekur implementimin e marrëveshjes gjatë gjithë procesit të negociatave, ata kërkojnë kapitull të veçantë për raportet ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë që do të thotë për implementimin e Marrëveshjes për Fqinjësi të Mirë”-tha Bujar Osmani, Ministër i Punëve të Jashtme.

Pavarësisht çështjeve të hapura mes Shkupit dhe Sofjes, Osmani mbetet optimist se bisedimet me BE-në do të çelen deri në fund të vitit.

Natyrisht si parakusht për të hapur këtë mbledhje të parë, ose për fillim të bisedimeve, duhet të ketë konsensus për këtë tekst, për të cilën Bullgaria ka vërejtjet e saj dhe i ngrit atje. Prandaj janë këto bisedime që bëhen ndërmjet dy ministrive të jashtme të dy vendeve, për ti parë se cilat janë pritjet, cilat janë dallimet dhe ku mund të gjejmë një gjuhë të përbashkët”-pohoi Bujar Osmani, Ministër i Punëve të Jashtme.

VMRO DPMNE-ja nga ana tjetër akuzon Zaevin se po e shkatërron identitetin maqedonas.

Goce është vija e kuqe e dinjitetit kombëtar maqedonas dhe për të nuk guxon që të ketë negociata, po ashtu edhe për gjuhën maqedonase, për të cilën Zaev pohonte se është garantuar me marrëveshjen të cilën e nënshkroi me Greqinë. Duket se gjithçka që tha Zaev është gënjeshtër dhe në çdo negociata të reja ai shkatërron copë pas cope indin maqedonas”-tha Naum Stoillkovski, VMRO-DPMNE.

Pas deklaratës së një dite më parë të Zaevit se është i gatshëm të firmosë një deklaratë të re me Bullgarinë, nga VMRO përsëritën qëndrimin se çdo marrëveshje e re që mund ta cenojë gjuhën maqedonase dhe figurën e Goce Dellçevit do të prishet nga qeveria e cila do të udhëhiqej nga VMRO-ja.

Football news:

Koeman on the words of the acting President of Barca about the sale of Messi: only Leo himself can make a decision about his future
Ney warmly recalls Maradona: at the age of 14, he brought the legend to an exhibition match, Diego himself offered to take a photo
Klopp responded to Neville's criticism about the words about 5 substitutions and the calendar: I'm not like him. I'm talking about all the players
The hardest task: help choose the best attacking midfielder in history
Mourinho, Lampard, Solskjaer and Moyes claim the title of best coach of November in the Premier League
Brunu, Grealish, Chilwell, Heibjerg - among the contenders for the November best player award in the Premier League
Klopp-best coach of 2020, flick-2nd, Guardiola-3rd (ESPN)